22.8.2022

Průběh obchodování se zlatem a jeho dosažená cena v rámci komoditního trhu je dle analytiků ovlivněna relativně vysokou směnnou hodnotou amerického dolaru (USD)a cena zlata se tak udržuje pod hranicí 1.800 USD za trojskou unci.  Ovšem stále silné tlaky růstu inflace na jednotlivé ekonomiky států světa a to v globálním rozměru způsobují trvalou atraktivitu této komodity drahého kovu, kdy zlato vystupuje jako efektivní investiční nástroj v boji proti inflaci a jeho cena se tak na komoditním trhu až na pár výjimek již několik týdnů udržuje nad cenovou hranicí 1.700 USD za trojskou unci, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy komoditního trhu.

Aktuálně v průběhu evropského pondělního rána dne 22.srpna letošního roku 2022, zhruba v čase 7:33 CET se investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.756,40 USD za trojskou unci s dosavadním denním poklesem o -0,37 % své ceny. Tato současná cena zlata tak dle dat technické analýzy představuje celoroční dosavadní pokles o – 2,09 % své ceny za posledních 52 týdnů, z čehož k vyššímu poklesu cen zlata došlo až v roce 2022, kdy od začátku letošního roku zlato pokleslo o – 4,64 % své ceny. Tento momentální pokles ceny zlata pak analytici a finanční stratégové dávají do souvislosti s posilující směnnou hodnotou amerického dolaru (USD) v rámci tak zvaného inverzního pravidla. Toto pravidla vypovídá o tak zvaném inverzním chování ceny zlata ve spojitosti se směnnou hodnotou USD,. Pokud je směnná hodnota amerického dolaru vysoká nebo obchodní trend udává posilující hodnotu USD pak zpravidla cena zlata klesá neboť drtivá většina investorů pochází mimo tzv. dolarovou zónu jako jsou například investoři z Číny a Indie a v tom okamžiku je nákup zlato pro ně méně efektivní či dokonce nerentabilní.

V návaznosti na toto pak zcela logicky v rámci párování nabídky a poptávky se projeví převis nabídky a cena zamíří směrem dolů, přičemž toto pravidlo není poplatné jen pro zlato, ale i z části funguje pro ostatní ceny komoditního trhu a zejména u cen ropy, uvádějí stratégové komoditního trhu. Současná směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, byla dne 22.8.2022, zhruba v čase 7:36 CET na bodovém stavu ve výši 108,15 USD bodů s dosavadním denním poklesem o - 0,02 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase tak poklesla i směnná hodnota jednotné evropské měny euro (EUR) vůči USD a tento globální měnový pár EUR/USD se obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,004 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,02 % kurzu vůči USD. Mimo jiné skutečnosti ovlivňující cenu komodit se stávající stále silnou směnnou hodnotou USD se projevili i v rámci komoditních  obchodů s ropou, kdy například lehká americká ropa WTI (West Texas Internmedite) poklesla pod cenovou hranici 90 USD za barel a momentálně dne 22.8.2022, zhruba v čase 7:41 CET se obchodovala v ceně 89,53 USD za barel s dosavadním relativně silnějším denním poklesem o – 1,37 %  své ceny,

Cena zlata tak v tomto nově začínajícím obchodním týdnu, který je označován v kalendáři letošního roku jako 34.v pořadí dosáhla svého nového třítýdenního minima své ceny. Podle analytiků je tato současná cena zlata nejen primárně ovlivněna aktuální výší směnné hodnoty USD, která je již vcelmi vysoká, ale také investorským sentimentem, který¨vypovídá o obavách z dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA centrální bankou Federal Reserve System (FED). Prtáve další vyšší bankovní sazby by mohly s největší pravděpodobností podpořit dsalší růst směnné hodnoty amerického dolaru a následně jeho výše pak silně ovlivnit ceny komoditního trhu včetně cen zlata a ropy, neboť USD je hlavní celosvětová komoditní  měna. Obchodníci nyní počítají s přibližně 46,5 % pravděpodobností zvýšení sazby o 75 bazických bodů ¨již letos v září roku 2022 a  53,5 % s pravděpodobností zvýšení o 50 bazických bodů nebo-li o půl procenta. Americká centrální banka FED musí nadále zvyšovat výpůjční náklady, aby dostala vysokou inflaci pod kontrolu, uvedla minulý týden řada jejích představitelů. Ovšem zlato je vysoce citlivé na rostoucí úrokové sazby v USA, protože ty zvyšují alternativní náklady na držení nevýnosných drahých kovů.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací