11.10.2023

Současná směnná hodnota amerického dolaru (USD) v průběhu středečního evropského dopoledne zaznamenala pokles vůči ostatním světovým měnám. Podle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy devizového trhu americký dolar se výrazněji propadl, když sledoval pokles výnosů amerického ministerstva financí zatížený holubičími komentáři Federálního rezervního systému FED (federál Reserve System), když obchodníci vyčkávají na informace o výhledu úrokových sazeb, které budou zveřejněny v rámci minutovníku FEDu již dnes během dne později.

 

 

Aktuálně se tak v průběhu evropského poledne dne 11.října letošního roku 2022, zhruba v čase 12:02 CET směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na bodovém stavu ve výši 105,78 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,05 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru, coby světové rezervní měny a hlavní měny globálních komoditních trhů pohyboval v rámci forexových operací devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,060 USD za EUR s dosavadním denním již mírným posílením EUR o + 0,01 % kurzu vůči USD. Současný pokles USD dle analytiků mimo jiné souvisí i s nervozitou investorů ohledně válečného konfliktu na Blízkém východě, kde v pásmu Gazy probíhají ozbrojené boje mezi izraelskou armádou a bojovníky palestinského hnutí Hamás.

Americký dolar (USD) v průběhu evropského středečního poledne dne 11.10.2023 také zaznamenal pokles vůči japonskému jenu (JPY), kdy se tento měnový pár USD/JPY obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 148,70 JPY za USD s dosavadním denním poklesem USD o – 0,02 % kurzu vůči JPY. Avšak podle analytiků makléřských společností lze v průběhu dne očekávat, že USD vůči JPY mírně posílí a tento měnový pár se tak bude již brzy obchodovat ve vzájemném obchodním trendu posilujícího USD vůči JPY. Nicméně podle sdělení těchto odborníků po většinou půjde o střídavý obchodní trend, avšak s minimálním volatilním výkyvem dnešního dne. Pokles směnné hodnoty USD se také promítl do obchodování komoditního trhu a to zejména pak do ceny investičního zlata, které v průběhu středečního evropského poledne posílilo. Aktuálně dne 11.10.2023, zhruba v čase 12:19 CET se cena investičního zlata na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) pohybovala ve výši 1.883,70 USD za trojskou unci s dosavadním denním růstem o + 0,45 % své ceny.

Řada představitelů centrální banky USA Federal Reserve Systém (FED) v posledních dnech signalizovala, že americká centrální banka možná nebude muset zpřísňovat měnovou politiku mnohem dále, než se původně předpokládalo. Prezident pobočky FEDu v Atlantě pan Raphael Bostic  v úterý dne 10.10.2023 řekl, že centrální banka nemusí dále zvyšovat výpůjční náklady a prezident FEDu v Minneapolis pan Neel Kashkari  následně během dne hovořil velmi obdobně. “Fed se odklání od dalšího zvyšování sazeb a jeho zpřísňující se tendence může být do prosince také opuštěna,” řekl Thierry Wizman, globální stratég FX a úrokových sazeb společnosti Macquarie. Pozornost se nyní soustředí na zápis ze zářijového politického zasedání centrálních bankéřů FED v rámci zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC – Federal Open Market Committee), který bude zveřejněn později dnes ve středu  11.10.2023.. Tento zápis označovaný jako minutovník FEDu by mohl nabídnout další vodítka k výhledu dalšího růstu či naopak snižování úrokových sazeb v USA. Spolu s tím vývoj směnné hodnoty USD ovlivní zveřejnění dat ohledně inflace, která budou reportována ve čtvrtek 12.10.2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací