2.8.2019

Již na konci minulého roku bylo predikováno, že sazby ze strany České národní banky opětovně vzrostou, nyní se však ukázalo, že k takového situaci prozatím nedošlo. Byla tedy učiněna nová prognóza a lze očekávat jisté změny oproti předchozím odhadům.

Na začátku měsíce srpna došlo k rozhodnutí, že bankovní rada ČNB ponechá úrokové sazby beze změny, tedy na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na úrovni 2 %, diskontní sazba se pohybuje na úrovni 1 % a lombardní sazba zaujímá svá 3 %. Tyto neměnné sazby si odhlasovalo všech sedm členů rady.

Rozhodnutí vychází z nové prognózy České národní banky, která zlepšila svůj odhad růstu ohledně české ekonomiky v roce 2019. Odhad se pohybuje ve výši 2, 6 % a odhad na příští rok je 2, 9 %. Předchozí odhady České národní banky na růst ekonomiky se původně pohybovaly na úrovni 2, 5 % a v roce 2020 mělo jít o odhad 2, 8 %. Rok 2021 by se měl dle České národní banky nést dokonce v hodnotách 3 %.

Prognóza by nebyla úplná, kdyby nedošlo k odhadu ohledně slábnutí kurzu české koruny. Tento rok by se koruna měla držet hranice 25, 50 Kč vůči euru a příští rok snad posílí na úroveň 24, 90 Kč za euro. Předchozí prognóza skutečně kurz české koruny přecenila a odhadovala jej na 25, 30 Kč ve vztahu k euru.

Rusnok, guvernér České národní banky je přesvědčen, že prozatím nedojde k růstu ani snižování úrokových sazeb a stav i možný pohyb lze vnímat spíše jako vyrovnaný. Zvýšení úrokových sazeb, a tedy úroků by znamenalo dražší úvěry firmám a dražší půjčky na bydlení domácnostem. Lze tedy doufat, že k dalšímu růstu úrokových sazeb prozatím nedojde a bude vše ponecháno stávajícím hodnotám. V současné době se kurz české koruny oproti euro pohybuje na úrovni 25, 75 Kč za euro.

 

 

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací