10.1.2019

Minulý rok došlo k rapidnímu růstu úrokové sazby ze strany České národní banky. Mnozí z nás se tedy mohli zcela mylně domnívat, že je tento růst u konce. Ovšem opak je pravdou a guvernér České národní banky, Jiří Rusnok, uvádí, že je velice pravděpodobné, že tato hodnota letos překročí hodnotu dvou procent.

Ačkoliv prozatím není jisté, jak rychle a jak moc bude skutečně proková sazba růst, že bude růst a hodnoty půjdou nahoru, jisté je. Dojde tak k dalšímu utahování měnové politiky, kterou koriguje právě centrální banka. Vývoj kurzu se má prozatím tak, že by měla vést k brzkému pokoření dvouprocentní hranice v případě úrokových sazeb.

V minulém roce se dvoutýdenní repo sazba dostala za pomoci celkem pěti zvyšování až na úroveň 1, 75 %, a právě na tuto hodnotu by mělo další navyšování plynule navázat. Ačkoliv již proběhlo jedno ze zasedání, nedošlo k dalšímu navýšení této hodnoty. Důvodem ponechání stejné hodnoty bylo zejména jisté snížení inflace a přihlédnutí k externím faktorům.

Jak se totiž ukázalo, inflace zaujala poněkud odlišné postavení, než se očekávalo. Poslední údaje o inflaci totiž ukazují, že spotřebitelské ceny minulý rok vzrostly o „pouhá“ 2 %, což je oproti očekávání odborníků i České národní banky velice pozitivní zjištění. Odborníci odhadovali, že tato hodnota poroste minimálně o 2, 1 % a      ČNB ve svých prognózách dokonce odhadovala 2, 5 % růst.

Současně začíná guvernér věřit, že růst ekonomiky nebude tak značný, jak se mohlo ještě minulý rok zdát. Je tedy možné, že bude ze strany České národní banky snížena prognóza na růst české ekonomiky. Ta činila 3, 3 %. Očekává se zejména pomalejší růst na klíčových trzích. Jistým faktorem pro zvyšování úrokových sazeb může mít i zvyšování těchto sazeb v eurozóně.

Jak to tedy vypadá, s rostoucí repo sazbou by měl každý investor již počítat. Jinak by to mohlo znamenat dodatečné náklady pro každého investora.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací