20.12.2022

V průběhu začátku tohoto týdne, který je označován v kalendáři roku 2022 jako 51.v pořadí ceny ropy sice vzrostly, protože investorský sentiment vyjadřoval optimismus kolem Číny v souvislosti s uvolňováním omezujících opatření v rámci pandemie Covid-19 a s tím spojená vyšší poptávka po ropě. Nicméně stále přetrvávají obavy z globální recese, která by výrazně snížila spotřebu pohonných hmot a s tím spojené snížení poptávky po samotné energetické surovině ropě. Podle analytiků a finančních stratégů i přes výkyvy spotřebitelského trhu díky energetické krizi lze očekávat zvýšení cen ropy.

Aktuálně v průběhu evropského úterního dopoledne 20.prosince letošního roku 2022, zhruba v čase 9:41 CET se lehká americká ropa¨WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 74,84 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,47 % své ceny. Tato současná cena ropy WTI tak představuje dle dat technické analýzy již nárůst své ceny o + 7,63 % od začátku letošního roku 2022 a celkové roční navýšení je pak dle těchto dat + 14,61 % ceny za posledních 52 týdnů. Ropa WTI vzrostla na své rekordní maximum 147 USD za barel na začátku letošního roku  2022 poté, co Rusko v únoru napadlo Ukrajinu. Od té doby se ropa zbavila většiny letošních cenových zisků, protože obavy o dodávky byly potlačeny obavami z ekonomické recese.

Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase také obchodovala v obchodním trendu momentálního medvědího trhu a cena ropy Brent na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) doposud v rámci denního obchodu poklesla o – 0,44 % své ceny při hodnotě ve výši 79,45 USD za barel. Současná cena ropy Brent dle dat technické analýzy vykazuje svůj růst od začátku letošního roku 2022 ve výši + 9,59 % ceny a v celkovém ročním porovnání pak cena ropy Brent vzrostla o + 18,95 procenta za posledních 52 týdnů. Těchto uváděných cen ropy bylo dosaženo za situace, kdy v průběhu evropského úterního dopoledne 20.12.2022 byla směnná hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) ve výši 103,96 USD bodů s dosavadním poklesem o – 0,73 % bodového stavu dle tohoto indexu.

Ministři energetiky Evropské unie se v pondělí dne 19.12.2022 dohodli na cenovém stropu plynu po týdnech jednání o mimořádném opatření, které rozdělilo názory napříč blokem, když se snaží zkrotit energetickou krizi. Omezení může být spuštěno od 15. února 2023, jak ukázal dokument popisující konečnou dohodu. Dohoda bude formálně písemně schválena zeměmi, poté může vstoupit v platnost. Avšak mnozí analytici uvádějí, že strop ve výši 180 EUR za mega watt hodinu je vysoký, ale lepší špatná dohoda než žádná dohoda pokud se jedná o záměr odstavit Německo od dodávek levného ruského plynu. Nicméně tento signál o znovuobnovení relativní jednotnosti představitelů členských zemí EU posílil pozitivně investorský sentiment a nyní investoři a obchodníci vyčkávají na další události a rozhodnutí, zejména pak na rozhodnutí centrálních bank ohledně úrokových sazeb. Americká centrální banka FED a Evropská centrální banka ECB již minulý týden zvýšily úrokové sazby a uvedli, že další zvyšování bude následovat v příštím roce 2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací