7.8.2023

Saúdskoarabský státní ropný gigant Aramco vykázal ve druhém čtvrtletí letošního roku 2023 čistý zisk ve výši 112,81 miliardy riyalů (30,07 miliardy amerických dolarů-USD), což je pokles o téměř 40 % z 48,4 miliardy USD zaznamenaných ve stejném období loňského roku 2022, kdy došlok poklesu cen uhlovodíků. Zisk za druhé čtvrtletí letošního roku 2023 nicméně podle průzkumu provedeného samotnou společností Aramco mírně převýšil očekávání analytiků, kteří predikovali čistý zisk za 2Q roku 12023 poblíž 29,8 miliardy amerických dolarů (USD).

 

 

 

Následně pak tyto skutečnosti ohledně snížení zisku by ly okomentovány společností Saudi Aramco v podání na saúdskou burzu cenných papírů – známou jako Tadawul, ve kterém společnost uvedla, že podstatný pokles byl způsoben nižšími cenami ropy a oslabením rafinérských a chemických marží. “Navzdory ekonomickým protivětrům vidíme signály, že globální poptávka zůstává odolná, podporovaná pokračujícím oživením v leteckém sektoru,” řekl médiím generální ředitel Aramco Amin Nasser během pondělního rozhovoru o zisku společnosti dne 7.srpna letošního roku 2023. Společnost následuje své kolegy v oboru zvýšením výplaty dividend navzdory prudkému poklesu ziskovosti. Ropný gigant znovu potvrdil svou základní dividendu za první čtvrtletí ve výši 19,5 miliardy USD vyplacenou ve druhém čtvrtletí, a deklaroval dividendu za druhé čtvrtletí ve výši 19,5 miliardy USD, která bude doručena ve třetím čtvrtletí letošního roku 2023.

Společnost Aramco také uvedla, že má v úmyslu distribuovat dividendy spojené s výkonem během šesti čtvrtletí, počínaje distribucí ve výši 9,9 miliardy dolarů ve třetím čtvrtletí.  “Náš plán udržet udržitelnou a progresivní dividendu pro naše akcionáře zůstává nedotčen,” řekl generální ředitel Sadu Aramco pan Nasser. Nicméně analytici a finanční stratégové uvádějí, že společnost Saudi Aramco má stále velmi silnou finanční pozici. Výsledek za toto čtvrtletí „je stále silná finanční pozice. Ano, není to tak ohromující jako výsledky, které jsme viděli minulý rok, ale to je v souladu s celkovým trendem v oboru,“ řekla Carole Nakhle z Crystol Energy v pondělí dne 7.8.2023 pro ekonomické zpravodajství CNBC „Capital Connection“.  Uváděný čistý zisk tak představoval 38% pokles oproti zisku za druhé čtvrtletí předchozího roku, který dosáhl neuvěřitelných čistých příjmů 48,4 miliardy USD. V té době byl výsledek za druhé čtvrtletí 2022 meziročně o 90 % vyšší, a to v důsledku prudkého nárůstu cen energií vyvolaného ruskou válkou na Ukrajině.  

Saúdská Arábie v červnu letošního roku 2023  oznámila snížení těžby surové ropy o 1 milion barelů denně , které vstoupilo v platnost již v červenci, avšak do této doby a ještě na tento i příští měsíc se jeho účinnost odložila.  Pokles těžby ropy „může být prodloužen, odložen a nebo dokonce prohlouben“a to v konci září letošního roku 2023,  podle Saúdské tiskové agentury. Snížení přispívá k poklesu o 1,66 milionu barelů denně, který někteří členové Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci zavádějí do konce roku 2024.  “Rozhodně to vyvolalo tlak na ceny,” řekl Nakhle. „Tato oznámená snížení pomáhají OPEC+ dosáhnout jeho dlouho propagované mantry dosažení stability trhu,“ řekla a označila 80 USD za „velmi žádoucí“ cenovou hranici pro Saúdskou Arábii. Očekává se, že ceny ropy ve třetím a čtvrtém čtvrtletí porostou. Nejlepší prognostik Goldman Sachs očekává, že ceny Brentu do prosince překročí 86 dolarů za barel a do příštího roku 93 dolarů za barel, protože silná poptávka a deficity nabídky OPEC+ zpřísní trhy.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací