27.6.2023

Momentální stav obchodování s ropou na komoditním světovém trhu v průběhu úterního evropského rána dne 27. června letošního roku 2023 zaznamenal změnu obchodního trendu, který se tak změnil do podoby býčího trhu a ceny jak lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate), tak i severomořské ropy Brent doposud vzrostly v rozmezí denního pohybu cen zhruba v průměru o + 0,60 procenta své ceny. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností důvodem stávajícího růstu cen ropy je to, že obavy z politické nestability v Rusku vyvážily obavy z globální poptávky.

V průběhu úterního evropského rána dne 27. června roku 2023, zhruba v čase 6:45 CET, se lehká americká ropa WTI (West Texas Imtermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 69,82 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,63 % své ceny. Tato cena tak dle dat technické analýzy představuje celkovou roční ztrátu ve výši – 21,15 % své ceny za posledních 52 týdnů, z čehož ve výši – 12,15 % ceny představuje pokles od začátku letošního roku 2023. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) v uváděný den a zhruba v čase 6:51 CET obchodovala na hodnotě ve výši 74,59 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,55 % své ceny. Tato dosažená cena pak představuje dle technické analýzy celkový roční pokles o – 20,5 procenta své ceny za posledních 52 týdnů, z čehož od začátku roku 2023 cena ropy Brent poklesla o – 10,94 % své předchozí ceny.

Cen ropy v uváděném dni a čase bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota hlavní světové komoditní měny amerického dolaru (USD) byla v poklesu a dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává směnnou hodnotu amerického dolaru (USD) s další šesticí hlavních světových měn kam mimo jiné patří i jednotná evropská měna euro (EUR), či japonský jen JPY a další,  byla hodnota USD dle tohoto indexu DXY na bodovém stavu ve výši 102,59 USD bodů s dosavadním denním oslabením o – 0,10 % bodové hodnoty. Za tohoto stavu se pak v rámci forexových operací devizového trhu obchodoval globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby světová rezervní měna ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0925 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,19 % kurzu vůči USD. Podle analytiků makléřských společností v návaznosti na finanční stratégy komoditního trhu tak tento pokles USD rovněž z části přispěl k růstu cen ropy na světovém komoditním trhu.

Současný růst cen dle ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy komoditního trhu a analytiky makléřských společností je jen důsledkem již opakovaného růstu v druhé vlně po té, co možná nestabilita v Rusku ve formě vojenské vzpoury skupinou žoldnéřů nazývající se Wágnerovci nedosáhla svých mocenských zájmů a upustila od svého cíle „tažení na Moskvu“. Střetu mezi Moskvou a ruskou žoldáckou skupinou Wagner se podařilo v sobotu dne 24.6.2023 odvrátit poté, co se těžce ozbrojení žoldáci stáhli z jihoruského města Rostov na Donu, a to  na základě  dohody, která zastavila jejich rychlý postup na hlavní město Ruské federace. Tato akce, která byla spíše vzpourou než začátkem občanské války pak vyvolala otázky ohledně moci prezidenta Vladimíra Putina a obavy z možného narušení dodávek ruské ropy. Nižší nabídka již byla na mysli investorů a to zejména kvůli závazku Saúdské Arábie, která hodlá snížit produkci těžby ropy již od letošního července roku 2023

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací