21.3.2023

Současná sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy komoditního trhu a to v průběhu úterního evropského rána dne 21.března letošního roku 2023 ukázaly, že se ceny ropy na světovém komoditním trhu již začaly stabilizovat. Podíl na ustálení cen ropy podle těchto odborníků má zejména dohoda bankovního sektoru ohledně zmírnění dopadů bankovní krize na švýcarskou banku Credit Suisse, kterou převzala největší banka této evropské alpské země stojící mimo eurozóny banka UBC. Současné ceny ropy sice stále jsou v obchodním trendu medvědího trhu, avšak tempo poklesu je již pod procentem své ceny.

Aktuálně se tak v průběhu evropského úterního rána dne 21.3.2023, zhruba v čase 6:45 CET obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 67,15 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,72 % ceny. Tato cena ropy WTI tak představuje podle dat technické analýzy pokles o – 16,87 % od začátku letošního roku 2023 a v celkovém ročním porovnání pak celkově pokles ceny ropy WTI dosáhl výše – 22,8 % za posledních 52 týdnů. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 73,23 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,76 % své ceny. Ovšem i tato cena stále představuje roční pokles o – 21,39 % své ceny za posledních 52 týdnů.

Těchto cen ropy na světovém komoditním trhu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) vykazovala bodový stav ve výši 103,39 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,11 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) vůči americkému dolaru (USD) jako hlavní komoditní měně obchodoval na mezinárodním devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,072 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,037 % kurzu vůči USD. Avšak na devizovém trhu momentálně směnná hodnota USD již nestačila na japonský jen (JPY), který v uváděném dni a čase posílil vůči USD a obchodoval se ve vzájemném kurzu ve výši 131,24 JPY za USD s dosavadním denním poklesem USD o – 0,053 % kurzu vůči JPY.

Úterní mírné zvýšení cen nebo spíše snížení poklesu přišlo po  historické dohodě, ve které banka UBS, jako největší švýcarská banka, na základě záruk centrální švýcarské banky SNB souhlasila s nákupem Credit Suisse. ve snaze zachránit banku. Po oznámení této dohody pak hlavní centrální banky, včetně Federálního rezervního systému USA a Evropské centrální banky, shodně uvedly, že posílí likviditu trhu a podpoří ostatní banky. Představitelé G7 mezitím uvedli, že  Skupina sedmi nejsilnějších ekonomik světa pravděpodobně nezmění cenový strop ruské ropy na 60 dolarů za barel, jak bylo plánováno. Představitelé uvedli, že velvyslancům zemí EU Evropská komise o víkendu řekla, že mezi skupinou není naléhavá touha po okamžitém přezkoumání. OPEC+, který zahrnuje země s největšími vývozci ropy a spojence OPEC a to včetně Ruska, se má sejít 3. Dubna letošního roku 2023. Přitom tato skupina se v říjnu loňského roku 2022 již dohodla na snížení cílů produkce ropy o 2 miliony barelů denně a to až do konce letošního roku 2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací