26.10.2020

Průměrný český investor do fondů za letošní tři čtvrtletí prodělal 0,94 procenta. V samotném třetím čtvrtletí dosáhl ale kladného zhodnocení 2,45 procenta. Téměř se mu tak podařilo umazat zbývající část ztrát z prvního kvartálu. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Fincentrum & Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters, který má ČTK k dispozici. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu.

V porovnání s druhým čtvrtletím se dynamika růstu výnosů českého investora poněkud zpomalila. Křivka Indexu českého investora CII750 se tak stabilizovala a lehce zploštila svůj tvar. V červenci meziměsíčně zhodnotil český investor své investice o 1,23 procenta. Následující měsíce začala dynamika ubírat na tempu, kdy v srpnu i září shodně jeho investice vyrostly o 0,6 procenta.

V rámci rozložení portfolia Indexu českého investora CII750 se v prvních dvou měsících třetího čtvrtletí nejvíce dařilo akciovým fondům. V září celkový výsledek zachraňovaly fondy s konzervativní strategií, držící například české státní dluhopisy. Poslední měsíc tedy hrál ve prospěch konzervativnější povahy průměrného českého investora.

"V červenci a srpnu jsme byli svědky pokračujícího strmě rostoucího trendu amerických technologických titulů. Svou výkonností tak zastínily evropský trh. Jejich vysoké ocenění se stále více odchylovalo od reálné ekonomiky. V září tak nastal obrat. Letošní hlavní akciový motor se zadrhnul a technologický sektor táhl americké indexy dolů. Naopak se dařilo českým státním dluhopisům," komentoval vývoj investiční analytik Fincentrum Swiss Life Select Richard Bechník.

Pohledem na výkonnost za uplynulá tři čtvrtletí všech globálně významných akciových trhů se nedařilo Brazílii, Velké Británii nebo Francii. Dobré výsledky si na 

druhé straně připsala například Čína, USA nebo Německo. Z jednotlivých sektorů nejlepších výsledků od začátku roku dosáhl online maloobchod, informační technologie, potraviny a průmyslové nemovitosti. Napříč všemi třídami aktiv vedle akcií z technologického sektoru dominují vzácné kovy, zlato a stříbro. Na prvních příčkách se s výkonností od začátku roku stále drží také bezpečné dluhopisy.

Majetek ve fondech kolektivního investování se podle dat Asociace pro kapitálový trh za první pololetí snížil o 11 miliard korun. Průměrný český investor vydělal loni 8,9 procenta. Akciové fondy v průměru vynesly téměř 19 procent, dluhopisové fondy tři procenta, nemovitostní 5,2 procenta, peněžní 1,6 procenta, smíšené 7,5 procenta a fondy fondů 14,8 procenta.

Zdroj: Swiss Life, Reuters, ČTK

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací