16.12.2018

Rok 2018 nebyl pro investory úplně ideální a ztráty poznamenaly nejenom akciové trhy, ale také podílové fondy, a hlavně svět bitcoinů. Problémem byla také značná nejistota na akciových trzích.

Rok 2018 současně znamenal červená čísla pro mnohé světové burzy. V témže duchu se však nesly i dluhopisy, které značně odepisovaly. Jako kolísavá se projevila také cena zlata. Nejhorší možný scénář však postihl virtuální měnu, zejména pak bitcoin.

Pro mnohé investory tak bylo značně náročné zhodnotit jejich investice. To platilo i pro české drobné investory, kteří byli často ztrátoví. A to zejména v případě, kdy vložili své volné finanční prostředky do podílových fondů. Bohužel se tento jev dotkl všech typů fondů – konzervativních i dynamických.

Výhrou nebyly ani spořící účty, které svými úrokovými sazbami nedokázaly překonat inflaci. A to i přes to, že jenom za tento rok Česká národní banka pětkrát navýšila úrokové sazby. V konkrétních číslech jde o to, že úroková sazba se zvýšila z původních 0, 5 % na 1, 75 %, čehož dosáhla na začátku listopadu. Spořící účty jsou i přes tyto inovace pro klienty stále spíše nevýhodné a nejlepší úročení se pohybuje v rámci 1, 2 %. Při představě, že inflace je na úrovni mezi 2 % až 3 % je nemůže být takové úročení výhodné pro uložení peněz nikoho z nás.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací