11.9.2023

Podle čerstvých prognóz Evropské komise, výkonné složky EU, čeká Německo letos dlouhotrvající recese a to jako jediné velké evropské ekonomiky, která v roce 2023 zažije hospodářský pokles. Očekává se, dle analytiků investičních bank a finančních stratégů,  že největší evropská ekonomika letos vykáže pokles ekonomické aktivity o 0,4 %, což je o 0,6 procentního bodu méně než odhad z května letošního roku 2023, uvádí mimo jiné Evropská komise, která dnes v pondělí dne 11. září roku 2023 zveřejnila nové prognózy. 

 

 

Evropská komise také snížila svá očekávání růstu pro Německo v příštím roce 2024 a to z původně zahodovaných  1,4 % na nový odhad ve výši růstu o 1,1 procenta. Německá ekonomika se po ruské invazi na Ukrajinu potýkala s problémy, přičemž Berlín musel velmi rychle ukončit roky energetické závislosti na Kremlu. Mezinárodní měnový fond letos v červenci 2023 uvedl, že Německo letos pravděpodobně klesne o 0,3 procenta. Tyto skutečnosti, které v podvědomí investorů přetrvávají prakticky již od jara letošního roku 2023 a nyní jsou i potvrzena fundovaným odhadem Evropské komise vytvářely investiční sentiment, který až na výjimku udržoval vzájemný směnný kurz jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) pod kurzovní hranicí 1,10 USD za EUR a to prakticky minimálně již od začátku letošního roku 2023.

Aktuálně v průběhu pondělního evropského odpoledne dne 11. září letošního roku 2023, zhruba v čase 13:44 CET se vzájemný směnný kurz tohoto tzv. globálního měnového páru EUR/USD pohyboval na hodnotě ve výši 1,072 USD za EUR s dosavadním denním růstem EUR o + 0,20 % kurzu vůči USD. Tohoto vzájemného směnného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy hlavní světová rezervní měna a to americký dolar (USD), coby zároveň hlavní měna světových komoditních obchodů se v uváděném dni a čase pohybovala v obchodním trendu poklesu své směnné hodnoty vůči ostatním světovým měnám,. Podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) tak hodnota USD byla na bodovém stavu ve výši 104,72 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,35 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Nejnovější ekonomické prognózy ukazují na všeobecné zpomalení v celém regionu a to nejen v eurozóně, ale i v ostatních členských státech Evropské unie, které nejsou doposud mezi zeměmi platících eurem jako svou domácí měnou.

Očekává se, že 27 ekonomik EU letos poroste průměrným tempem 0,8 %, což je méně než  odhadované jedno procento z května letošního roku 2023. V příštím roce  2024 je tento obrázek vývoje ekonomiky EU také horší, než se původně předpokládalo. Očekává se, že EU poroste o 1,4 % namísto květnového odhadu 1,7 procenta. „Slabost domácí poptávky, zejména spotřeby, ukazuje, že vysoké a stále rostoucí spotřebitelské ceny většiny zboží a služeb si vybírají větší daň, než se očekávalo,“ uvedla Evropská komise v pondělním prohlášení dne 11.9.2023. Vysoká inflace je i nadále jednou z hlavních výzev v bloku. Nejnovější prognózy ukazují, že spotřebitelské ceny v následujících měsících klesnou, ale do konce roku 2024 budou pravděpodobně stále nad 2% cílem Evropské centrální banky (ECB). Celková inflace v eurozóně, kde 20 zemí EU sdílí stejnou měnu, je v roce 2023 vidět na 5,6 % a poté na 2,9 % do konce roku 2024. Nejen na základě těchto skutečností tak finanční stratégové devizového trhu predikují spíše další možný pokles směnné hodnoty EUR vůči USD než možnost trvalého překonání hranice kurzu 1,10 EUR za USD.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací