13.11.2023

Tento týden, který je označován v kalendáři letošního roku 2023 jako 46.v pořadí je do značné míry ovlivněn očekávaným setkáním představitelů Spojených států amerických a zástupců Číny a to dokonce na té nejvyšší úrovni. Na středu 15. listopadu letošního roku je naplánováno setkání prezidenta USA pana Joe Bidena s čínským protějškem panem Si Ťin.pchiungem v kalifornském měste San Francisco a to na okraji summitu o asijsko-pacifické hospodářské spolupráci. Investoři a obchodníci očekávají zlepšení vztahů a vyšší zbožní výměnu v případě pozitivního výsledku těchto jednání.

 

Nicméně analytici, finanční stratégové a odborníci na obchodování s Čínou uvádějí, že neočekávají žádný zásadní průlom ve vzájemných obchodních vztazích mezi USA a Čínu, vyjma snad toho, že pokud vzájemné rozhovory přinesou kompromisní řešení obou stran, tak již by neměla v blízké budoucnosti situace přerůst do stavu americko-čínské obchodní války, jak tomu bylo za šéfa Bélého domu, amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mezinárodní devizový trh pod tlakem investorského sentimentu v průběhu evropského pondělního odpoledne dne 13.listopada letošního roku 2023, zhruba v čase 15:13 CET udržuje směnnou hodnotu amerického dolaru (USD) na relativně stále vysoké hodnotě. Podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) byla hodnota USD dle tohoto indexu v uvedeném dni a čase na bodovém stavu ve výši 105,90 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,03 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn.

V uvedeném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby světové rezervní měny obchodoval v rámci forexových obchodů devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,067 USD za EUR s dosavadním poklesem EUR o – 0,131 % kurzu vůči USD. Reakce finančních trhů na setkání americko – čínských špiček je tak momentálně hitem ekonomického světového zpravodajství, avšak trhy se stále vypořádávají s geopolitický událostmi jak na Blízkém východě ve válečném  sporu Izraele a Palestiny tak na Ukrajině, kde stále probíhají boje mezi Ukrajinou a Ruskou Federací.  Aktuálně v totmto všem dění se objevila nová skutečnost a to nejen samotné setkání Biden – Ťin-pching, ale prohlášení bezpečnostního poradce prezidenta USA pana Jake Sullivana o tom, že prezident Biden chce obnovit vojenské vazby s Čínou. „Číňané tyto komunikační vazby v podstatě přerušili. Prezident Biden by je rád obnovil,“ uvedl Sullivan v televizi CBS.

„Je to jeden z hlavních bodů programu,“ upřesnil. „Potřebujeme tyto komunikační linky, aby nedocházelo k omylům, chybným předpokladům nebo nedorozuměním,“ dodal pan Sullivan. Jde teprve o druhé osobní setkání Bidena a Si Ťin-pchinga od nástupu amerického prezidenta do funkce. K obnovení vojenských vazeb by podle americké strany mělo dojít na všech úrovních, od vyššího vedení až po taktickou operační úroveň, a také „na vodě a ve vzduchu v Indo-Pacifiku“. Oba lídři budou kromě dvoustranných vztahů probírat také důležité globální otázky, jako je situace na Blízkém východě, pokračující ruská invaze na Ukrajinu, vazby Severní Koreje na Rusko, Tchaj-wan, Indo-Pacifik, lidská práva, umělá inteligence a také „spravedlivé“ obchodní a ekonomické vztahy, uvedl podle Reuters vysoký americký představitel.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací