27.6.2022

Jednotná evropská měna euro (EUR) se stále pohybuje okolo své směnné hodnoty vůči americkému dolaru (USD) ve výši vzájemného směnného kurzu na hodnotách 1,05 USD za EUR. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky finančních trhů je tento současný stav způsoben zejména dvěma hlavními faktory a to energetickou krizí spojenou zejména s obavami o dodávky plynu z Ruska do Německa a na Slovensko a dále pak aktuálními výsledky ohledně dat bezútěšné výroby zejména v Německu a ve Francii spolu s poklesem zájmu o průmyslové zboží v eurozóně a celkový pokles poptávky v sektoru služeb.

Na základě těchto skutečností se pak aktuálně v průběhu pondělního evropského dopoledne dne 27.června letošního roku 2022, zhruba v čase 9:28 CET obchodoval globální měnový pár EUR/USD na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,058 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,22 % kurzu vůči USD. Tento mírnější růst směnné hodnoty EUR vůči USD byl způsoben z jisté části novým optimismem investorů v souvislosti s rozhodnutím Rady Evropy o přidělení statutu kandidátské země pro Ukrajinu a Moldavsko. Tento nyní spíše symbolický než faktický akt rozšiřování EU i tak přesto vyslal signál investorům, že Evropská unie není stagnující organizační uspořádání zemí v rámci Evropy, ale díky rozšiřování o lidnaté členské státy jakým je právě Ukrajina by mohlo tak dojít ke změnám ovlivňující majoritní postavení Německa a Francie v EU, uvádějí ekonomičtí zpravodajové napojení na stratégy investičních bank a společností.

Nicméně stávající postavení směnné hodnoty jednotné evropské měny euro (EUR) je podle těchto finančních expertů v celkovém ročním porovnání v propadu a to nejen vůči americkému dolaru (USD), ale i vůči ostatním hlavním světovým měnám včetně zejména britské libře (GBP), švýcarskému franku (CHF), ale i například vůči japonskému jenu (J/Y). Aktuálně se tak například v průběhu evropského pondělního dopoledne dne 27.6.2022, zhruba v čase 9:31 CET euro propadlo vůči britské libře (GBP) o -  0,24 % kurzu při směnném kurzu ve výši 0,8584 EUR za GBP. Oproti tomu v delším než denním či týdenním časovém horizontu pak výrazně vůči jednotné evropské měně EUR posílil americký dolar (USD) jehož směnná hodnota celosvětově podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) v ročním porovnání vzrostla o + 13,21 % bodové hodnoty dle tohoto indexu a momentálně k uváděnému dni a času dosáhla výše 103,84 USD bodů.

Analytici a finanční stratégové tento stav nízké směnné hodnoty jednotné evropské měny euro (EUR) vůči ostatním hlavním světovým měnám a zejména pak vůči americkému dolaru (USD) dávají z velké části za vinu liknavé až špatné práci evropských centrálních bankéřů v Evropské centrální bance ECB (European Central Bank) ve vztahu k monetární politici ECB v souvislosti s využitím možností měno politických nástrojů k posílení směnné hodnoty společné měny eurozóny EUR. Hlavní příčinu pak tito odborníci vidí v rámci monetární politiky ECB v tom, že téměř celý svět prostřednictvím svých centrálních bank již výrazně zvýšil úrokové sazby, které tak posilují dané  měny, ale ECB prozatím nic takového neudělala a místo toho jen v minulém týdnu vyslala signál, že na podzim letošního roku 2022 by Rada guvernérů ECB mohlo rozhodnout o zvýšení úrokových sazeb v eurozóně. Nicméně dle analytiků tento stav zjevně k důvěře investorů vůči EUR výrazněji nepřispěl a během letních měsíců letošního roku 2022 tak nelze očekávat výraznější posun růstu směnné hodnoty EUR, míní tito odborníci forexového trhu.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací