30.10.2023

Trh s kryptoměnami našel novou dynamiku díky nedávné rally, která posunula hodnotu Bitcoinu (BTC) k hranici 35 000 dolarů. Nárůst ceny nejen upoutal pozornost investorů, ale také vyvolal obnovený zájem o obchodování s kryptoměnami, což vedlo k výraznému nárůstu denních objemů směny. Podle údajů z The Block sedmidenní klouzavý průměr pro objemy spotových směn napříč renomovanými platformami překonal 26. října letošního roku 2023 působivých 24 miliard amerických dolarů (USD), což je úroveň, která nebyla zaznamenána od konce letošního března roku 2023.

 

 

 

 

Aktuálně v průběhu evropského pondělního odpoledne dne 30.října letošního roku 2023, zhruba v čase 14:22 CET se nejrozšířenější virtuální měna Bitcoin (BTC) obchodovala na trhu digitálních měn Coinbase vůči americkému dolaru (USD) na hodnotě ve výši 34.666,50 USD za BTC s dosavadním denním posílením BTC o + 0,24 % kurzu vůči USD. Této směnné hodnoty Bitcoinu (BTC) bylo dosaženo za situace, kdy na standardním devizovém trhu směnná hodnota amerického dolaru (USD) udržuje stále silnou pozici, avšak momentálně dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) došlo k jeho mírnému poklesu. V uvedeném dni a čase se tak hodnota indexu DXY snížila o – 0,25 % bodové hodnoty a byla na stavu ve výši 106,30 USD bodů dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn včetně jednotné evropské měny euro (EUR). Tento globální měnový pár se tak obchodoval v kurzu 1,060 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,37 % kurzu vůči USD.

Bitcoin je internetová open-source P2P  platební síť a také v této síti používaná tato krypto měna. Hlavní unikátností Bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohli měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě. V síti probíhají platby za minimální nebo žádné náklady. Síť funguje od roku 2009, kde ji popsala a vytvořila skupina lidí podepsaná jako Satoshi Nakamoto.

Základem pro vznik Bitcoinu byly koncepty „Bit gold“ a „b-Money". Nyní pro platby existuje oficiální softwarový klient, o který se starají dobrovolníci z celého světa, a několik alternativních klientů. Od roku 2011 se o Bitcoinu, ekonomice, možnostech a důsledcích této měny pořádají konference po celém světě. V září roku 2012 vznikla nezisková společnost Bitcoin Foundation, která se stará o infrastrukturu okolo Bitcoinu, sledováním hrozeb a případné vylepšování protokolů, zajišťování konferencí a o propagaci měny. Vzhledem k decentralizované povaze sítě nicméně nadace nemá žádné zvláštní pravomoce, v síti totiž vždy rozhoduje většina. V roce 2014 začala sponzorské dary v Bitcoinech přijímat nezisková organizace Apache Software Foundation. Podle analytiků má v současnosti BTC dosáhnout hranici 35.000 USD za BTC, která je považována za podporovanou.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací