4.10.2023

Gigant tabákového průmyslu společnost Philip Morris International Inc. podle zveřejněných předběžných hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí letošního roku 2023 anoncuje výplatu stále atraktivních dividend svým akcionářům. Stávající výše vyplácené dividendy tak vychází na částku ve výši 5,20 USD na akcii, což při současné ceně akcie na burze NYSE (New York Stock Exchange) odpovídá ročnímu výnosu o objemu ve výši 5,76 procenta. Cena této akcie Philip Morris International Inc. (NYSE-PM) byla k včerejšímu obchodnímu dni 3.10.2023 po uzavření akciového trhu v hlavním čase na hodnotě ve výši 90,27 USD za akcii s denním poklesem o – 1,25 % ceny.

Společnost Philip Morris International Inc. (PMI) je mezinárodní tabáková společnost, která přináší budoucnost bez kouře a dlouhodobě rozvíjí své portfolio tak, aby zahrnovalo produkty mimo odvětví tabáku a nikotinu. Produktové portfolio PMI sestává především z cigaret a nekuřáckých produktů. PMI vyvíjí nekuřácké produkty pro dospělé, kteří by jinak kouřili. To zahrnuje budování schopností vědeckého hodnocení v oblastech před klinické systémové toxikologie, klinického a behaviorálního výzkumu, jakož i studií po uvedení na trh. PMI prostřednictvím švédské Match AB vytváří nekuřáckého šampiona v čele se svými značkami IQOS a ZYN. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv Spojených států amerických (FDA) schválil verze zařízení a spotřebního materiálu IQOS Platform 1 společnosti PMI a společnosti Swedish Match jako tabákové výrobky s modifikovaným rizikem.

Nekuřácké produkty PMI jsou dostupné k prodeji na 78 trzích a zakoupilo je přibližně 18,5 milionu dospělých po celém světě. Jedním z hlavních účinků protikuřáckého tlaku, ať už sociálního nebo politického, bylo tlačit Philip Morris k větší diverzifikaci svých produktových řad. Společnost je lídrem nejen v oblasti cigaret, ale také na expandujícím trhu s bezdýmnými tabákovými výrobky. Během několika posledních let PM investovala přes 10,5 miliardy dolarů do takových produktů a společnost zaznamenala, že bezdýmné nenikotinové produkty zvýšily svůj podíl na celkových tržbách z 29,1 % v roce 2021 na téměř 35 % v roce 2022. Společnost se zaměřuje na 50 %. tržeb z bezdýmných produktů do roku 2025. Portfolio bezdýmných produktů PM zahrnuje rostoucí řadu zahřívaných tabákových produktů iQOS, více e-vape produktů a řadu orálních bezdýmných tabáků.

Analytička Pamela Kaufman, která pokrývá tyto akcie pro Morgan Stanley, se zaměřuje na posun společnosti od cigaret k bezdýmnému tabáku jako na klíčový bod, který by investoři měli zvážit. Píše: „PM je náš nejlepší výběr, protože jeho výhled růstu je podporován úspěšným přechodem na produkty bez kouře a odráží: 1) zrychlující se podíl HTU (zahřívané tabákové jednotky) ze zavádění IQOS ILUMA; 2) pokračující rychlý růst společnosti Zyn v USA; 3) velká a atraktivní příležitost růstu v USA pro IQOS s mírnými investičními potřebami; a 4) příležitost k rozšíření marže EBIT. Věříme, že ocenění na úrovni 11x 2024 EV/EBITDA je atraktivní.“ Býčí postoj této analytičky podporuje její hodnocení Overweight (tj. Buy) na akciích, zatímco její cílová cena 113 USD naznačuje její důvěru v ~24% roční růstový potenciál akcií. Přičtení dividendy a celkový výnos z této akcie je ~29% pro příští rok 2024. Analytička Pamela Kaufman, která pokrývá tyto akcie pro Morgan Stanley, se zaměřuje na posun společnosti od cigaret k bezdýmnému tabáku jako na klíčový bod, který by investoři měli zvážit. Píše: „PM je náš nejlepší výběr, protože jeho výhled růstu je podporován úspěšným přechodem na produkty bez kouře a odráží: 1) zrychlující se podíl HTU (zahřívané tabákové jednotky) ze zavádění IQOS ILUMA; 2) pokračující rychlý růst společnosti Zyn v USA; 3) velká a atraktivní příležitost růstu v USA pro IQOS s mírnými investičními potřebami; a 4) příležitost k rozšíření marže EBIT. Věříme, že ocenění na úrovni 11x 2024 EV/EBITDA je atraktivní.“ Kaufmanův býčí postoj podporuje její hodnocení Overweight (tj. Buy) na akciích, zatímco její cílová cena 113 USD naznačuje její důvěru v ~24% roční růstový potenciál akcií. Přičtení dividendy a celkový výnos z této akcie je ~29% pro příští rok. 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací