19.8.2020

Navzdory koronavirové krizi hypoteční trh dál trhá rekordy. Červenec se s objemem poskytnutých hypoték za téměř 21,6 miliardy korun stal nejsilnějším sedmým měsícem. Pokračuje i pád průměrné úrokové sazby. Hypoteční trh tak má dobře našlápnuto k rekordním výsledkům. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla v červenci o šest bazických bodů na 2,15 procenta. Tempo poklesu sice ve srovnání s květnem a červnem, kdy průměrná úroková sazba klesala o devět bazických bodů, zvolnilo, trend by se však ani v příštích měsících měnit nemusel. „Průměrná úroková sazba hypoték i nadále klesá a s červencovou hodnotou 2,15 procenta se dostává na úroveň listopadu 2017. Podle našeho názoru není v dohledné době žádný relevantní důvod, aby se trend otočil,“ říká Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

V červenci klesla průměrná úroková sazba u hypoték na 2,15 %.
 „Pokud se ekonomice bude dařit zotavení po dopadech koronavirové situace, pak věřím, že sazby mají ještě nějaký potenciál k dalšímu mírnému poklesu. Pokud se ale potvrdí horší scénáře, spojené mimo jiné i se zvýšením nezaměstnanosti a všemi dopady, které to sebou ponese, potom nečekám, že by sazby nějak významněji ještě klesly,“ míní David Eim, místopředseda Gepard Finance.

Banky letos v červenci poskytly hypotéky v celkovém objemu 21,597 miliard korun. Letošní červenec se tak stal nejsilnějším sedmým měsícem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o více než šest miliard korun a oproti červnu o více než 650 milionů korun.  Stejně jako objemy poskytnutých hypoték rostly v červenci i počty poskytnutých hypoték. Banky sjednaly 7 867 hypoték, což je meziročně o 1 252 hypoték více a oproti červnu letošního roku o 246 hypoték více.

„I díky snižování sazeb jsou prodeje na rekordní úrovni. Letošní červenec se s objemem poskytnutých hypoték ve výši 21,597 miliard korun stal nejúspěšnějším červencem v celé historii Fincentrum Hypoindexu. A díky posledním měsícům se může stát rekordním právě v objemu poskytnutých hypoték i letošní rok,“ přibližuje Sýkora. Rekordní rok 2020?

Od ledna do července letošního roku byly poskytnuty hypoteční úvěry již za více než 131 miliard korun. Za prvních sedm měsíců roku se bankám podařilo poskytnout hypotéky za více než 130 miliard korun pouze v roce 2017. „Pokud hypotečnímu trhu nedojde dech, je šance, že letošní rok bude atakovat rekordní objemy z let 2016 a 2017. Vzhledem k ne příliš příznivým predikcím ze začátku roku a pandemii koronaviru by byl ale pro banky velký úspěch, kdyby objem poskytnutých hypoték překročil hranici 200 miliard korun,“ poznamenává Jiří Sýkora.

Průměrná výše hypotéky dosáhla v červenci 2 745 277 korun a oproti předchozímu měsíci mírně klesla. „Vývoj průměrné výše hypotečního úvěru jde ruku v ruce s vývojem cen nemovitostí. Pokles průměrné hypotéky tak může naznačovat, že ceny nemovitostí klesají. Na závěry je ale ještě příliš brzy, a to i vzhledem k tomu, že průměrná hypotéka ve srovnání s červnem klesla pouze o 3 677 korun,“ říká Sýkora.U hypoték sjednaných ve výši jednoho milionu korun se splatností na dvacet let činí měsíční splátka aktuálně v průměru 5 129 korun, při splatnosti na patnáct let je měsíční splátka 6 503 korun. Sazby začínající jedničkou se množí.  Výborným výsledkům hypotečního trhu nahrávají stále klesající úrokové sazby hypoték. Přestože pokles průměrné úrokové sazby zpomaluje, stále se najdou banky, které opakovaně snižují sazby i hluboko pod dvouprocentní hranici.

Na konci července tak učinila například Fio banka, která nově nabízí hypotéky s fixací na jeden rok od 1,48 procenta, na tři roky od 1,58 procenta a na pět let od 1,68 procenta. Levnější u pětiletých fixací je pak již jen mBank, kde je možné sjednat hypotéku od 1,64 procenta. Pod dvě procenta se rozhodla v červenci snížit hypoteční sazby i Banka Creditas, a to tříleté fixace na 1,89 procenta a pětileté fixace na 1,99 procenta. Zatím jako poslední snížila úrokové sazby hypoték pod dvě procenta Sberbank. S účinností od 10. srpna je tak možné u Sberbank získat hypotéku s fixací na pět, sedm a deset let od 1,79 procenta. „Je pravda, že banky během posledních měsíců částečně zlevňovaly, zároveň ale tyto slevy byly do jisté míry kompenzovány sníženou dostupností úvěrů, tedy například různými omezeními LTV, přísnějším přístupem k vybraným povoláním a některým druhým příjmů. Proto k nějakému významnějšímu poklesu sazeb poslední dobou nedochází,“ uzavírá David Eim. 

 Autoři: Eva Sovová, Jana Zámečníková, Hypoindex

Zdroj:iDnes.cz , Hypoindex

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací