21.8.2023

Stav současného obchodu s ropou se prozatím odehrává dle cenové predikce a hlavně záměrů zemí OPEC, kde primární úlohu sehrává Saudská Arábie a spojenci zemí OPEC označovaní jako OPEC+ v čele s Ruskou federací. Tento obchodní kartel těžařů již po mnoho let ovlivňuje tvorbu ceny ropy na světových trzích právě formou zvýšení či omezení těžby surové ropy. Před nedávnem se tito ropní aktéři vzájemně dohodli na snížení ropné produkce s cílem vyvolat obavy o nedostatek ropy a převis poptávky nad nabídkou, což by zvýšilo ceny ropy na komoditním trhu, a právě tato skutečnost se již vyplňuje.

 

Aktuálně v průběhu pondělního evropského odpoledne dne 21.8.2023, zhruba v čase 13:15 CET se tak cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komositním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 82,10 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,06 % předchozí ceny. Tato cena podle dat technické analýzy zatím neodpovídá dosavadnímu ročnímu růstu, ale drobné ztrátě ve výši – 0,64 % ceny za posledních 52 týdnů. Od začátku letošního roku 2023 se cena ropy WTI zvýšila o + 3,85 procenta. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent rovněž zaznamenala svůj cenový růst a v uváděném dni a čase se tak ropa Brent na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) obchodovala na hodnotě ve výši 85,61 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,96 % ceny. Podle dat technické analýzy je současná cena ropy Brent v roční ztrátě – 1,28 % ceny za posledních 52 týdnů, avšak v nárůstu své ceny o + 3,52 % od začátku letošního roku 2023.

Těchto cen ropy na světovém komoditním trhu bylo dosaženo za situace, kdy stále přetrvává silná směnná hodnota amerického dolaru (USD) s aktuálním technickým poklesem. V uvedeném dni a čase se hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn, pohybovala na hodnotě bodového stavu ve výši 103,18 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,19 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického doalru, coby hlavní světové komoditní měny se touto dobou obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,091 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,31 % kurzu vůči USD. Spolu s tím došlo na komoditním trhu v rámci obchodu se zlatem k změně obchodního trendu a cena investičního zlata vzrostla o + 0,14 % své denní ceny na hodnotu ve výši 1,919,20 USD za trojskou unci.

Ceny ropy se obvykle pohybují nepřímo ve vztahu k americkému dolaru, přičemž USD zlevňuje nákupy ropy pro držitele jiných měn a podněcuje poptávku. Na straně nabídky bude vývoz ropy OPEC+ v srpnu klesat a to již druhý měsíc, řekl Stefano Grasso, senior portfolio manažer v 8VantEdge v Singapuru, s odkazem na předběžné údaje od společnosti Kpler pro sledování lodí. Mezitím Čína, největší světový dovozce ropy, čerpá z rekordních zásob nashromážděných počátkem tohoto roku 2023, protože rafinerie omezují nákupy poté, co omezení dodávek ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a spojenců včetně Ruska, známého jako OPEC+, způsobilo globální ceny. nad 80 USD za barel. V červenci se dodávky Saúdské Arábie do Číny oproti červnu snížily o 31 %,  Podle páteční zprávy ze dne 18.8.2023 Bakera Hughese se ve Spojených státech minulý týden počet provozních ropných vrtů, které jsou prvotním ukazatelem budoucí produkce, snížil o pět na 520, což je jejich nejnižší hodnota od března 2022. “Celková nabídka klesá, poptávka stoupá,” řekl pan Grasso. Podle analytiků tak cenu ropy OPEC a OPEC+ již částečně dostal pod svoji kontrolu.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací