20.11.2023

 

Ropné kontrakty obchodované v rámci komoditního trhu během pondělního dne 20.listopadu letošního roku 2023 zvýšily svoji cenu, neboť investoři, obchodníci a ostatní účastníci těchto komoditních obchodů očekávají prohloubení omezení dodávek ropy ze strany OPEC+ tj. zemí vyvážejících ropu a to zejména Ruské federace. Toto opatření OPEC + má za cíl podpořit ceny ropy a to jak lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate), tak i severomořské ropy Brent po čtyřech týdnech poklesu kvůli obavám z poptávky a obavám z narušení dodávek na Blízkém východě v důsledku konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

 

 

 

Aktuálně v průběhu evropského pondělního odpoledne dne 20.11.2023, zhruba v čase 15:48 CET se na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na hodnotě ve výši 77,40 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,99 % své ceny. Podle dat technické analýzy tak současná cena představuje v ročním srovnání celkový nárůst o +2,71 % ceny za posledních 52 týdnů, z čehož ovšem od začátku letošního roku 2023 cena pohybuje ve ztrátě o – 0,19 procenta v porovnání s cenou v konci loňského roku 2022. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) pohybovala na hodnotě ve výši 82,23 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 2,01 % své ceny. Podle dat technické analýzy cena ropy Brent zvýšila svoji cenu o + 2,6 % za posledních 52 týdnů, z čehož od začátku letošního roku 2023 vzrostla o + 0,75 % své ceny v porovnání se závěrem loňského roku 2022.

Těchto cen ropy na světovém komoditním trhu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) jako ústřední měna komoditního trhu podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) vykazovala pokles své bodové hodnoty o – 0,33 % na stavu bodů ve výši 103,58 USD bodů dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. V uvedeném dni  a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby světové rezervní měny obchodoval v rámci forexových obchodů ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,093 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,22 % kurzu vůči USD.  Ceny ropy na světovém komoditním trhu  klesly od konce září letošního roku 2023 téměř o 20 %, zatímco rychlé meziměsíční spready u Brentu a WTI minulý týden, který je označován v kalendáři letošního roku 2023 jako 46.v pořadí sklouzly do contanga. Na finančním  trhu pojem contango znamená, že jsou rychlé ceny nižší než v budoucích měsících, což signalizuje dostatečnou nabídku.

Investoři také sledují obchod s ruskou ropou poté, co Washington uvalil sankce na tři lodě, které dopravovaly ropu do Indie. Moskva v pátek dne 17.11.2023 zrušila zákaz vývozu benzínu, který by mohl přispět ke globálním dodávkám motorového paliva. Stalo se tak poté, co Rusko minulý měsíc zrušilo většinu omezení na vývoz nafty. Americké energetické společnosti minulý týden přidaly ropné a plynové plošiny poprvé za tři týdny, uvedl v pátek dne 17.11.2023  podnik energetických služeb Baker Hughes. Počet ropných a plynových plošin slouží jako časný indikátor budoucí produkce. Mezitím se očekává, že americké ropné rafinérie budou mít v týdnu končícím 24. listopadu offline kapacitu 264 000 barelů denně (bpd), což zvýší dostupnou rafinérskou kapacitu o 559 000 barelů denně, uvedla v pondělí výzkumná společnost IIR Energy. Na Blízkém východě američtí a izraelští představitelé uvedli, že dohoda o osvobození některých rukojmích držených v obležené enklávě Gaza se navzdory prudkým bojům přibližuje, čímž lze hypoteticky hovořit o zmírnění napětí, uvedli zpravodajci.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací