6.8.2018

Investovat je možné mnoha různými způsoby. Investice může být totiž provedena téměř do čehokoliv. Od méně riskatních operací až po zcela progresivní metody a současně je možné zvolit zcela netradiční způsob investování. Jde o určité alternativní investice, které nikoho nudit rozhodně nebudou.

Peníze jde uložit skutečně téměř do čehokoliv, jako tradiční metody se pak považují akcie, dluhopisy, obligace, drahé kovy či nemovitosti a umění, naopak za poněkud méně tradiční prostředky investování lze považovat například určitý vybraný alkohol, komiksy či dostihové koně a mnoho dalších alternativních způsobů investování.

Obvykle u těchto investičních prostředků nedochází k nějak výraznému či převratému zhodnocení finančních prostředků, ačkoliv opak může být pravdou, ale ve většině případů jde o to, uchovat hodnotu peněz nebo ji alespoň mírně zvýšit.

Určitou tradicí jsou investiční vína, ať už je označíme jako tradiční investice či naopak investice netradiční, obdobnou funkci mají též produkty street art či umělecká díla. Nejde o investici jako takovou, protože obvykle má investor k těmto předmětům nějaký citový vztah a nejde mu o pouhé dosažení zisku. Tento typ investic se vyznačuje také tím, že je třeba se v daném oboru hodně dobře orientovat, pouze tak může mít investice nějaký smysl. V opačném případě lze však využít služeb specializovaných fondů.

Konkrétně investiční vína mohou v případě dobrých znalostí nabídnout zhodnocení až kolem 10 až 15 % a mezi určitou jistotu patří například červená francouzská vína z oblasti Bordeaux. Z obecného pohledu je lepší nespoléhat na vlastní úsudky, ale je dobré vsadit na prověřená vinařství.

Zatímco investice do vína zní celkem rozumně a lze na ní také hezky vydělat, poněkud menší váhu lze klást na investice do komiksů. Jedná se zejména o investice prováděné v Americe, kde zájem o komiksy tradičně roste. Aukční síně nabízejí zejména takzvané vzácné sešity se superhrdinskými příběhy. Tyto sešity se pak prodávají za cenu kolem tisíce dolarů. Dosavadní rekord prozatím připadá na sešit se Supermanem, kde se tato známá postavička poprvé objevila a byla prodána za více než 3 miliony dolarů.

Mezi další zcela netradiční investice lze zahrnout také investice do zkamenělin, vody, starožitných zbraní, kryptoměn či dokonce i hudebních nástrojů. Samotnou zajímavostí jsou potom dostihoví koně, které je možné si pronajmout a následně se těšit z jejich dobrých výkonů a společně s majitelem se dělit o zisk. Typickou zemí pro takové aktivity je například Velká Británie.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací