13.12.2022

Drobní střadatelé ve vztahu k stále rekordní výši inflace spolu s investory, kteří ve svém sentimentu mají obavy z potencionálně reálně možné ekonomické recese rozvinutých ekonomik a to zejména jak hospodářství Spojených států amerických tak i členských zemí Evropské Unie. Právě sílící obavy možného hospodářského cyklu recese v USA zvýšily výnosy US státních dluhopisů, které tak vykazující známky reálnosti cyklu recese. Analytici totiž poukazují na to, že jednou z tak zvaně učebnicových příznaků recese je to, že výnosy krátkodobých dluhopisů jsou vyšší než u dlouhodobých.

Aktuálně se tak v průběhu úterního evropského odpoledne dne 13.prosince 2022, zhruba v čase 14:06 CET obchodoval dvouletý US dluhopis na hodnotě svého výnosu ve výši 4,369 % p.a. a desetiletý US dluhopis vykazoval výši svého výnosu na hodnotě 3,589 % ročně. Další americké státní dluhopisy tak opisovaly stejný trend, kdy například 30-ti letý US dluhopis se obchodoval s výnosem ve výši 3,546 % p,a, a tříletý US dluhopis vykazoval svoji výši výnosu nad čtyři procenta a to 4,397 % ročně. Evropské dluhopisy rovněž zaznamenaly růst svých výnosů a například 10-ti letý britský státní dluhopis vykazoval výnos ve výši 3,247 % p..a. a 10-ti letý německý státní dluhopis se v uváděném dni a čase obchodoval ve výši výnosu 1,934 % ročně. Těchto výnosů bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) se pohybovala dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) na hodnotě ve výši 104,90 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,22 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

V souvislosti se směnou hodnotou amerického dolaru (USD) tak investoři prohledávali zveřejněná ekonomická data, aby našli náznaky o stavu ekonomiky a inflaci před prosincovým zasedáním centrální banky USA Federal Reserve System (FED), které se nyní koná ve dnech 13. a 14.12.2022, kde se všeobecně očekává zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Obdobná situace investorů je i ve vztahu k Evropě a zejména k eurozóně, kde investoři vyčkávají na další rozhodnutí centrální banky Evropské centrální banky (ECB). Zpřísnění podmínek centrálních bankéřů v podobě zvýšení úrokových sazeb tak má výrazný vliv na směnné hodnoty obou klíčových měn, jak USD tak jednotné evropské měny euro (EUR). V uváděném dni a čase se tak tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném směnném kurzu ve výši 1,054 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,05 % kurzu vůči USD.

Zájem investorů a zejména drobných střadatelů i mimo eurozónu je nejen o státní dluhopisy, ale i o korporátní dluhopisy a to včetně území České republiky. V poslední době tak investoři vyhledávají firemní dluhopisy zejména společností podnikajících nejen v energetice či stavebnictví nebo přímo ve stavebním developeringu, ale společnosti podnikající v dřevozpracujícím průmyslu a lesnictví.  Jednou z takovýchto ryze českých dřevařských společností, která momentálně nabízí své korporátní dluhopisy je plzeňská dřevařská firma Wood Seeds s.r.o., která je velmi úspěšně a dynamicky se rozvíjejícím tak zvaným start-up projektem založeným okruhem zkušených lesních a dřevařských odborníků, kteří se zabývají touto činnosti již déle jak čtvrt století. Tato firma se zaměřuje mimo jiné své aktivity na budoucí prodej dubového a bukového dřeva, které oproti dřevu z jehličnatých stromů má značnou výhodu v tom, že upravené dubové a bukové dřevo je velmi poptávanou komoditou s přesahem poptávky nad nabídkou, a tudíž okamžitě likvidní.  V současnosti  je pak zájem o dluhopisový trh,  zejména o emise korporátních dluhopisů  a to těch společností, které svojí činností přesvědčí investory o tom, že podstupované investiční riziko je bez jejich výrazných obav plně přijatelné.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací