29.9.2021

Legalizace konopí pro léčebné účely v USA napomáhá akciím firmy Innovative Industrial k růstu. Výnosy z nich jsou o více než 98 procent vyšší než před rokem. Krátké jsou na ně i Tesla, Apple, Microsoft či General Motors. Z lidí, kteří před rokem investovali do firmy Innovative Industrial Properties, jsou nyní boháči. Jde o jedinou veřejně obchodovanou společnost na newyorské burze, která pěstitelům konopí pomáhá se sháněním prostor. Společnost se zaměřuje na akvizice a správu průmyslových nemovitostí, které si pronajímají provozovatelé se státní licencí k pěstování konopí pro lékařské účely.

Od září 2020 překonal roční výnos akcií Innovative Industrial podle serveru Yahoo Finance nejoblíbenější a nejvýkonnější světové společnosti z oblasti technologií, čisté dopravy a zábavy. Mezi nimi jsou výrobci elektromobilů – americká Tesla a čínský Nio, dále automobilka General Motors, technologičtí giganti Apple a Microsoft nebo mediální společnost Walt Disney.

Výnosy těchto firem od loňského září do současnosti však nedosahují takové výše jako podnikání s konopím. Akcie Tesly od loňského září do současnosti vzrostly ze 407,34 dolaru za kus na 774,39 dolaru, což představuje růst o 90,11 procenta. Akcie jejího čínského konkurenta Nio začínaly na 18,32 dolaru, za rok se s výnosem 93,12 procenta dostaly na 35,38 dolaru. Hodnota cenných papírů další automobilky General Motors vzrostla z 29 dolarů na 52,23 dolaru, a posílily tak o 80,10 procenta. Vysoký roční nárůst zaznamenaly také akcie technologických firem. Applu vzrostly o 30,85 procenta na 146,92 dolaru ze 112,28 dolaru. Jedna akcie Microsoftu loni v září stála 207,82 dolaru, nyní se obchoduje za cenu 299,34 dolaru, což odpovídá růstu o 44,04 procenta. Cenné papíry Disneyho vzrostly ze 124 dolarů na 176 dolarů s výnosem 41,94 procenta.

Akcie společnosti Innovative Industrial však vyskočily ze 123,36 dolaru za kus na 244,88 dolaru s výnosem 98,51 procenta. Pomohla jim hlavně debata ohledně legalizace konopí v USA. První veřejná nabídka akcií Innovative Industrial se uskutečnila v roce 2016 za 20 dolarů za akcii. Od té doby se jejich hodnota dere nahoru. Společnost věří, že je toto odvětví v nadcházejících letech připraveno k významnému růstu. Nelze ale očekávat, že bude tempo růstu udržitelné po delší dobu. Společnost je však podle Forbesu nastavena tak, aby zůstala zisková bez ohledu na to, kam bude směřovat názor politiků na užívání marihuany. Spojené státy se v posledních letech odklánějí od kriminalizace užívání marihuany.

Díky vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách rostly i akcie dalších firem, které podnikají s konopím. Mezi nimi je například Canopy Growth, Aurora Cannabis či Tilray. Konopí pro lékařské účely dosud legalizovalo 36 amerických států a čtyři z pěti trvale obydlených území USA. Vlnu legalizace konopí zvedlo jeho převažující přijetí jako alternativní formy léčby

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací