6.3.2018

Guvernér České národní banky (ČNB), Jiří Rusnok, sice zastává svoji funkci teprve krátce, a to od roku 2016, ovšem za svoji činnost dokázal získat již několik významných ocenění. Tentokrát mu byla udělena cena Guvernér centrální banky v Evropě za rok 2018. Cenu mu udělil měsíčník The Banker.

Ocenění mu nepřipadlo rozhodně náhodně. Odborná porota vydavatelství Financial Times Group zohlednila v jeho činnosti především to, jakým způsobem byl schopen ukončit kurzový závazek. Jeho ukončení se totiž obešlo bez jakýchkoliv tržních změn. Velice pozitivně byl ohodnocen také návrat ke konvenční měnové politice, díky kterému se podařilo předejít vzniku značných problémů na trhu nemovitostí.

Stejné ocenění již v minulosti získal Miroslav Singer a to v roce 2014. O udělení jako již tradičně i nyní rozhodla redakce a odborná porota, která se skládá z renomovaných ekonomů a především brokerů.

Jiří Rusnok je uvádí, že hladké ukončení kurzového závazku není pouze jeho zásluhou, ale především týmového ducha bankovní rady či přímo odborného zázemí České národní banky. Nevylučuje ani kvalitní spolupráci dalších zúčastněných útvarů. Vyzdvihuje též transparentní komunikaci, která je určitou nutností.

O kurzovém závazku

Dle informací České národní banky byl kurzový závazek ukončen k 6. 4. 2017 a zde padlo rozhodnutí o ukončení používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. Tímto krokem došlo k návratu do standardního režimu měnové politiky, kde hrají hlavní roli úrokové sazby.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací