19.11.2018

Česká národní banka nedávno pěkně zatočila se světem realit. Stalo se tak ve chvíli, kdy značně okořenila podmínky pro získání peněz na bydlení. Díky těmto nových podmínkách na získání úvěru už na něj jen tak někdo nedosáhne. Nová legislativní úprava se dotkne však zejména nižších, a hlavně středních vrstev obyvatelstva. Ti už nedosáhnout na hypotéku, a proto budou muset řešit své bydlení převážně nájemními způsoby bydlení. Proto vyvstává otázka, jaký je nyní postoj k investování do nemovitostí.

Hned na úvod je možné konstatovat, že ceny nemovitostí jsou i nadále rostoucí. Ekonomice se daří, proto lidé volí investování do nemovitostí jako jednu z možností investic svých úspor. Ještě před pár lety byla investice do nemovitostí skutečně velice příhodnou příležitostí, jak své finance značně zhodnotit. Nemovitosti lze v případě jejich zhodnocování přirovnat třeba k bitcoinu nebo průmyslovému indexu americké burzy.

V konkrétních číslech jde v případě bydlení o to, že investor, který vložil finance do bytu či domu v Praze v roce 2012, během šesti následujících let vydělal téměř 700 tisíc korun českých. Odborníci současně uvádějí, že šlo v této době o mnohonásobně lepší investici než třeba do zlata. Zlato totiž během těchto stejných šesti let ztratilo více než 12 %. Kladných výsledků však dosahovala také pražská burza.

Z tohoto pohledu lze vidět investice do nemovitostí jako značně stabilní. Prozatím byly bez vážných výkyvů a lze předpokládat, že tento vývoj bude pokračovat také v následujících letech. Nutno podotknout, že investice do nemovitostí se jeví jako velice dobrá investice pouze v dlouhém období. Krátkodobě totiž nemusí jít o výnosnou a návratnou investici. Nemovitosti však v žádném případě lidé nekupují z krátkodobých důvodů, a hlavně se k tomu váže i jejich relativně nízká likvidita.

Investice do bydlení se hodí však i pro investory, kteří hodlají danou nemovitost pronajímat. Právě pronájem nemovitostí má po úpravách žádostí o úvěry ze strany České národní banky, docela slibnou budoucnost. Dokonce je možné očekávat, že se nájmy začnou zvyšovat současně se zvyšující se poptávkou po nich.

Celý text je možné uzavřít tím, že dle slov odborníků investovat do nemovitostí se rozhodně vyplatí i v dnešní době. Nevýhodou je však to, že k takové investici je potřeba mít dostatek volných finančních prostředků na vyšší úrovni. K investování do zlata, akcií či uměleckých děl nepotřebujete mít tolik volných finančních prostředků.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací