9.8.2019

Trh s nemovitostmi je trochu napjatý, přesto investorů v této oblasti spíše přibývá, než ubývá. Ačkoliv jsou investice do nemovitostí poněkud nákladnější záležitostí, než například investice do zlata či akcií, většině lidí se skutečně vyplatí. Převážně teď, když na úvěr už jen tak nikdo nedosáhne.

Poslední průzkumu zjistil, že až 60 % lidí do nemovitostí investuje, a to hned z několika důvodů. Jde o skutečně bezpečné uložení peněž do bytu, domu či pole nebo zahrady. Pak dále proto, že mohou nemovitost pronajímat, a tudíž z ní mít další příjem a následně tímto způsobem třeba celou nemovitost také splatit.

Ačkoliv ještě před pěti lety byly nemovitosti jednou tak levnější, než jsou dnes, ani dnes lidé neváhají a do nemovitostí investují. V podstatě jde v současné době o nejvíce oblíbenou investici Čechů. Lze ji hodnotit jako značně výnosnou nebo alespoň překonávající inflaci, dále ji lze vnímat jako zcela málo rizikovou, ovšem také málo likvidní, a proto je počítat s tím, že jde spíše o dlouhodobou investici.

Poslední průzkum ukázal, že převážně ve velkých městech kupují lidé nemovitosti zejména k tomu, aby mohli učinit investici. Jedná se zejména o byty, ideálně byty menších rozměrů. Žádané jsou byty o velikosti 1+kk nebo 2+kk. Výzkum ukázal, že za oblíbené investice se dále považují spořící účty a stavební spoření. Těm však silně dominují investice právě do nemovitostí.

Dobrých výsledků ale dosahují zejména realitní investiční fondy. Stávají se vyhledávanou součástí každého investičního portfolia. Nemovitostní fondy nabízejí banky či mnohé investiční společnosti. V současné době lze hovořit o úspěšnosti těchto fondů. Výnosy takových fondů jsou vcelku nemalé a menší investoři z nich mohou ročně vytěžit až například 70 tisíc korun českých. Díky tomu dochází ke zhodnocení bytů a bohužel současnému růstu jejich nájemních cen. Pokud tedy chcete investovat, rozhodně můžete volit strategii investice do realitních investičních fondů a zajistit si dobrý příjem.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací