11.10.2018

Nedávno galerista Matyáš Kodl zmínil, že současná tvorba z pohledu prodeje nese opravdu dobré výsledky, a tedy zájem o koupi uměleckých děl rozhodně není na ústupu. Ostatně stejně jako minulý rok. Jsou proto zaznamenávány nejenom úžasné autorské rekordy, ale hlavně také skvělé prodejní výsledky.

Galerie Kodl na to konto zvala návštěvníky na letní výtvarný salon, který zájemce seznamoval se soudobou výtvarnou scénou a nabízel jim potřebné informace. Současně bylo zájemcům naznačeno, že investice do umění vyžadují poněkud jiný přístup než investice do klasických finančních a investičních instrumentů. 

Ačkoliv jde doba dopředu a potenciální investoři hledí zejména na samotné obrazy, jméno autora obrazu zůstává také nutnou součástí každé investice. Hlad po uměleckých dílech každým rokem vzrůstá a lze hovořit o určitém trendu. Trh v poslední době totiž nabízí skutečně kvalitní díla a současně je zaznamenán rostoucí počet investorů a sběratelů.

Co se týče konkrétních dat, pak platí, že v roce 2017 bylo v rámci výtvarného umění vydraženo děl za neuvěřitelných 1, 4 miliardy korun. Oproti roku 2016 jde o nárůst ve výši asi 10 %. Investovat do uměleckých děl se skutečně tedy může vyplatit. Tento typ investice by rozhodně měl tvořit určitou část kvalitně vytvořeného investičního portfolia a nakupovat umělecké předměty je dnes už možné i formou online. A i to je jeden z důvodů, proč se výtravná scéna stává v případě investic tak oblíbenou.

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací