22.3.2019

Investoři stále hledají takové investice, které jim vynesou co největší zisky a současně nabídnou co nejmenší riziko. Jako dobrá investice se po dlouhou dobu jevily právě investice do nemovitostí, ovšem v poslední době zamíchala Česká národní banka kartami natolik, že investice do nemovitostí zaznamenaly značný pokles.

Investice do nemovitostí tak meziročně poklesly o 30 % a zakončily na hodnotě 2, 62 miliardy eur. Současně se dle posledních zpráv snížil i počet transakcí, o celkem 27 %. Některé zdroje jsou přesvědčeny, že pokles o zájmu o nemovitosti je spojen zejména s nedostatkem nabídky kvalitních nemovitostí. Přesto je však evidentní, že do nákupu nemovitostí na českém území v loňském roce investovaly investoři z celkem třinácti zemí. Za největší investory lze však považovat české subjekty. Ty se na nákupu podílely z celých 62 %.

Pokles poptávky pramení také od úbytku obsazenosti kancelářských prostor, jejich neobsazenost klesla na hodnotu vyšší než 5 %. Odborníci pro tento rok očekávají stagnaci na současných hodnotách nebo mírné navýšení na trhu nemovitostí.

Podle analytiků je rok 2019 tím nejlepším, kdy je vhodné prodat svoji nemovitost. Ačkoliv se ještě nedávno předpokládal strmý pád cen nemovitostí, prozatím to na žádný cenový propad vůbec nevypadá. Ceny nemovitostí by mohly poklesnout, ovšem pouze v rámci několika málo procent. Pokud však chcete nemovitost prodat, je dobré tak učinit co nejdříve.

Současně se očekává, že na trhu nemovitostí dojde k výrazným změnám, kdy lidé, kteří nedosáhnou na hypotéku, budou hledat podnájem. A tudíž poroste poptávka pod pronájmu. Naopak nákupy nemovitostí budou činit zejména investoři a ti pak budou zakoupené místo pronajímat. Taková je prozatím vidina trhu s nemovitostmi. Zdražování tak lze očekávat pouze v rámci hypoték, avšak ne v rámci samotných nemovitostí.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací