16.4.2018

Investovat je možné v dnešní době téměř do čehokoliv, do akcií, dluhopisů, kolektivních fondů, ale také do vzdělávání či zážitků. Jedním ze zážitků je však také dovolená a mnoho lidí si ji vybírá i více než půl roku nebo rok dopředu. To však může být nejenom výhoda ušetřených peněz, ale také jistá sázka do loterie.

Některé společnosti v dnešní době krachují, a to se týká samozřejmě také cestovních kanceláří. Pokud jí však svěříte několik desítek tisíc korun, kde máte jistotu, že vám je tato instituce ještě někdy vrátí a že na dovolenou skutečně pojedete?

Mnoho lidí se totiž mylně domnívá, že při krachu cestovní kanceláře jim peníze díky pojištění proti úpadku budou navráceny v plné výši. Zkušenosti mnoha cestovatelů však ukazují přesný opak. Kdo již uhradil celou cenu zájezdu, často ve výši několik desítek tisíc korun a „jeho“ cestovka poté zkrachovala, moc dobře ví, že pojišťovna mu navrátila sumu ve výši maximálně 10 % až 20 %. Častokrát se jednalo spíše o méně než 10 % hodnoty zájezdu.

Prozatím se proto připravuje návrh na zkvalitnění legislativní základny, aby krach cestovky neznamenal pro koncové zákazníky takové finanční ztráty. Důležitou roli totiž prozatím hraje také to, zdali cestovní kancelář dodržela potřebné zákony a pojišťovnu obeznámila se vším, co hraje v této situaci roli. Současně hraje velkou roli zákon, který je možné si v této chvíli vykládat různým způsobem. Vždy však jeho špatné vyložení odnese bohužel koncový zákazník.

Než tedy budou nové zákony připraveny, s největší pravděpodobností bude lepší investovat raději do jiných aktivit. V této chvíli se jako dobrá volba jeví vložit kapitál do fondů kolektivního investování nebo třeba diamantů a drahých šperků.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací