9.10.2017

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v září 2017 meziročně o 2,7 %. Inflace se tak nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v září meziročně zvýšily o 2,8 %.

Celková meziroční inflace byla v září zcela v souladu s prognózou ČNB. Z důvodu zvýšených světových cen ropy byly – meziročně rostoucí – ceny pohonných hmot v září nad prognózou ČNB, která předpovídala jejich lehký meziroční pokles. Naopak růst cen potravin v září – stejně jako v srpnu – poněkud zaostal za očekáváním ČNB. Jádrová inflace pak byla v září téměř v souladu s tím, co ČNB předpovídala. V jejím pozvolném nárůstu se přitom odráží zrychlený růst domácí ekonomiky a mezd. Také vývoj regulovaných cen a dopady změn nepřímých daní odpovídaly v září prognóze.

Zveřejněná data potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB. Podle ní inflace setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB i ve zbytku letošního roku. Inflační tlaky v současnosti kulminují, když odrážejí zrychlující růst mezd i ekonomické aktivity. Tyto domácí fundamentální vlivy se přitom projevují zejména ve vývoji jádrové inflace. V následujícím období růst domácích nákladů zvolní díky zvyšování dynamiky produktivity práce. Ta bude ve vzrůstající míře vyvažovat vliv zrychleného růstu mezd a ekonomické aktivity. Působení dovozních cen se navíc záhy změní na protiinflační. Tento vývoj bude odrážet utlumenou dynamiku zahraničních výrobních cen a posilující kurz koruny. Začátkem příštího roku se tak inflace sníží ke 2% cíli ČNB a na horizontu měnové politiky, tedy ve třetím a čtvrtém čtvrtletí příštího roku, se bude nacházet lehce pod cílem. Jádrová inflace se přitom bude pohybovat stabilně kolem dvou procent.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací