13.1.2020

Inflace v celé střední Evropě míří vzhůru. V listopadu se česká stejně tak jako maďarská inflace vyšplhala nad 3 % a v sousedním Polsku přinesla prosincová čísla další šokující nárůst až k 3,4 %.
I proto budou velice ostře sledovaná česká a maďarská čísla za prosinec v nadcházejících dvou dnech. Česká prosincová inflace dnes ráno přinesla další nárůst na 3,2%(více než procentní bod nad cílem), zatímco maďarská dokonce načas může atakovat úroveň 4 % (také víc než  procentní bodu nad cílem), kam se nakonec na začátku ledna může vyšplhat i inflace v Polsku… Jak s takovou novoroční inflační nadílkou naloží středoevropské centrální banky?

001

Je však třeba připomenout, že inflace stoupá nahoru ve chvíli, kdy středoevropský průmysl začíná cítit první viditelnější negativní dopady německé průmyslové recese. Průmysl napříč regionem v listopadu klesl o více než 1 % meziměsíčně (po sezónním očištění) a zdá se, že ekonomický výkon šel v závěru roku 2019 dolů. I tak zůstává zejména v Polsku a v Maďarsku objem průmyslové produkce na relativně vysokých úrovníc a navíc v sousedním Německu vidíme první vlaštovky ukazující na opatrný obrat k lepšímu (za poslední měsíc lepší Ifo, stabilní PMI, a opatrný růst průmyslu). I proto by centrální bankéři nemuseli být čísly z průmyslu výrazně znepokojeni.

A to je důvod, proč Polská centrální banka (NBP) může v druhé polovině tohoto roku, s vědomím konce německé průmyslové recese, zvýšit úrokové sazby. V nejbližších měsících však pravděpodobně podobně jako v Česku převládne opatrnost. V rámci ČNB sice vysoká inflační čísla v kombinaci s menší nejistotou spojenou s brexitem a obchodními válkami podpoří jestřábí křídlo v bankovní radě. Na druhou stranu proti růstu sazeb alespoň zatím bude mluvit silnější česká koruna a slabý průmysl.

Zcela jiná situace panuje v Maďarsku. Zatímco v Česku a v Polsku si dovedeme představit, že se růst úrokových sazeb dostane časem do hry, maďarskou centrální banku v tuto chvíli zajímá pouze hospodářský růst. A i když má jedny z nejnižších reálných sazeb na světě, jejich růst v tuto chvíli zdá se nepřipadá v úvahu… 

Zdroj Patria.cz

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací