17.10.2023

Ukazatel ekonomického sentimentu nebo-li podnikatelské nálady index ZEW pro eurozónu se v říjnu letošního roku 2023 odrazil na 2,3 bodu z předchozí negativní hodnoty, která byla ve výši -8,9 bodu v předchozím měsíci září letošního roku 2023, což je lepší výsledek než očekávání trhu ve výši -8.  V tomto případě tak jde o nejvyšší hodnotu od letošního dubna roku 2023, kdy 53,7 % dotázaných analytiků předpokládá stabilitu ekonomické aktivity v zemích platících eurem (EUR) jako svojí národní měnou. Nicméně i přžes tyto ukazatele k výraznějšímu posílení eura vůči americkému dolaru (USD) či ostatním hlavním světovým měnám nedošlo.

 

 

Aktuálně v průběhu úterního evropského odpoledne dne 17.října letošního roku 2023, zhruba v čase 14:12 CET se tak zvaný globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby světové rezervní měny obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,057 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,11 % kurzu vůči USD. Evropská měna euro (EUR) o něco výrazněji než vůči USD pak posilovala vůči britské libře (GBP), když v uváděném dni a čase se jejich vzájemný směnný kurz pohyboval ve výši 0,868 GBP za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,47 % kurzu vůči GBP. Těchto kurzů bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) v uváděném dni a čase byla na hodnotě bodového stavu ve výši 106,22 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,02 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

 

Index ekonomického sentimentu ZEW v eurozóně měří míru optimismu analytiků ohledně očekávaného ekonomického vývoje v příštích 6 měsících. Průzkum zahrnuje až 350 finančních a ekonomických analytiků. Index je konstruován jako rozdíl mezi procentuálním podílem analytiků, kteří jsou optimističtí, a procentem analytiků pesimistických ohledně vývoje ekonomiky. Indikátor ZEW tedy měří důvěru na škále -100 (všichni analytici očekávají zhoršení ekonomiky) až 100 (všichni analytici očekávají její zlepšení). Hodnota 0 znamená neutralitu.  ZEW znamená Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung , což v překladu znamená Centrum pro evropský ekonomický výzkum. Vzhledem k tomu, že se jedná o indikátor sentimentu, dvouciferné údaje nejsou neobvyklé. V roce 2018 se například indikátor ekonomického sentimentu ZEW během sedmi měsíců dostal z pozitivní hodnoty 20,4 na -25. Indikátory ekonomického sentimentu jsou oblíbeným prostředkem pro měření a předpovídání trendů v ekonomice a na finančních trzích.

Indikátor ekonomického sentimentu ZEW je důležitým nástrojem pro pochopení celkového sentimentu odborníků na finanční trhy a jejich očekávání od ekonomiky. Index ZEW jako hlavní ekonomický ukazatel poskytuje cenné poznatky o potenciálním směru hospodářského růstu, které mohou být základem pro investiční rozhodnutí, tvorbu politik a obchodní plánování. Ukazatel ZEW je respektován pro svůj ekonomický výzkum a je předním zdrojem ekonomických dat a analýz v Evropě. Indikátor ekonomického sentimentu ZEW je zveřejňován měsíčně, obvykle druhé nebo třetí úterý v měsíci. Dnešní aktuální data ze dne 17.10.2023 tak dle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy investičních bank ukázaly na pozitivní sentiment v eurozóně, který pokud bude správně podpořen monetární politikou centrálních bankéřů eurozóny a to Evropskou centrální bankou (ECB-European Central Bank) se může pozitivně projevit v růstu směnné hodnoty EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací