11.6.2020

Hodnota akcií společnosti Vroom vzrostla na dvojnásobek a vytěží z toho i spoluzakladatel Microsoftu. Společnost prodávající ojetá auta online nyní věří, že jí trh půjde naproti a lidé budou použité vozy kupovat přes internet. Druhému nejbohatšímu člověku na planetě Billu Gatesovi se povedla další investice, tentokrát do společnosti Vroom. Firma Vroom debutovala na Wall Street v úterý. Pro začátek nastavila cenu svých cenných papírů na 22 dolarů za akcii a na konci dne se jejich hodnota zdvojnásobila na 47,9 dolaru za kus. Ve středu akcie znovu vzrostly o 16 procent a teprve včerejší akciový výprodej vystavil jejich cestě vzhůru stopku a vrátil je k hodnotám kolem 45 dolarů.

Firma prodává ojetá auta online a Gates v ní vlastní 6procentní podíl prostřednictvím Cascade Investment. Hodnota jeho podílu vzrostla na více než 175 milionů dolarů, tedy přes čtyři miliardy korun. Poptávka po použitých vozech sice během pandemie klesla, ostatně jako po všech vozech, a společnost Vroom musela propustit asi třetinu svých zaměstnanců. Prodejce aut však uvedl, že 60 procent propuštěných nyní povolal zpět.

Výkonný ředitel firmy Paul Hennessy uvedl, že je nyní dvakrát větší pravděpodobnost, že lidé budou kupovat ojetá vozidla online. „Věříme, že nám trh jde naproti,“ řekl Hennessy. Podle něj se lidé nyní nechtějí vracet k hromadné dopravě a dávají přednost bezkontaktnímu nákupu.

Společnost sídlí v New Yorku a loni prodala téměř 19 000 vozů, což je o 9 000 více než za rok 2018. Loni utržila 1,2 miliardy korun, tedy o 40 procent víc než v roce 2018. Ale přesto skončila ve ztrátě 143 milionů dolarů.

Společnost konkuruje prodejcům ojetých automobilů, jako je CarMax, internetovému prodejci Carvana a firmě AutoNation, která ve Vroomu vlastní 5procentní podíl.

Gates je druhým nejbohatším mužem světa se jměním v hodnotě 115 miliard dolarů hned po majiteli obchodního řetězce Amazon Jeffu Bezosovi, jehož majetek dosahuje podle žebříčku agentury Bloomberg 156 miliard dolarů. Kromě Vroomu vlastní Gates podíly také v dalších dopravních společnostech, jako jsou například Kanadská národní železniční společnost a start-up Convoy.

Tento týden byl příznivý i pro cenné papíry dalších start-upů. To ukazuje, že se investoři nebojí vložit peníze do nových firem. Například akcie začínající společnosti Nikola se více než zdvojnásobily. Firma vyrábí nákladní auta na vodíkový pohon a konkuruje tak Muskově Tesle.

Zdroj: Seznamzpravy

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací