20.9.2023

Společnost Ford Motor Company se v úterý večer dne 19.9.2023 vyhnula  stávkám na obou stranách americko-kanadské hranice, protože oznámila předběžnou dohodu s kanadským odborovým svazem Unifor zastupujících zhruba       5 600 pracovníků v automobilovém průmyslu. Akcie této společnosti Ford Motor Company (NYSE:F) vykázaly od začátku letošního roku 2023 cenový růst ve výši 8 % za posledních 37 týdnů. Nicméně současné cena této akcie NYSE:F odpovídá spíše své průměrné výši dle ročního porovnání, avšak společnost vyplácí svým akcionářům stále atraktivní dividendu ve výši 60 centů USD, což při současné ceně akcie představuje výnos 4,78 % ročně.

 

Současná cena akcie společnosti Ford Motor Company (NYSE:F) k poslednímu uzavřenému obchodnímu dni, tj. k úterý dne 19.9.2023 byla ve výši 12,56 USD za akcii s denním růstem o +1,78% své ceny. Aktuální cena akcie NYSE:F obchodována primárně na akciovém trhu New York Stock Exchange (NYSE) byla během evropského středečního rána dne 20.září letošního roku 2023, zhruba v čase 10:58 CET v před obchodní fázi akciového trhu na Wall Street ve výši 12,63 USD za akcii s dosavadním denním růstem o + 0,56 % své ceny dosažené během předchozí obchodní seance. Podle sdělení ekonomických zpravodajů v návaznosti na analytiky makléřských společností a investiční stratégy akciového trhu je současný obchodní trend této akcie NYSE:F v před obchodní fázi ve stylu býčího trhu a apodle těchto odborníků je růst ceny ovlivněn pozitivním investorský, sentimentem s ohledem na to, že vedení společnosti Ford Motor Company se podařilo uzavřít dohodu s kanadskými odborář, avšak obě strany odmítly okamžitě zveřejnit podrobnosti o dohodě.

Ford Motor Company je automobilová společnost, která navrhuje, vyrábí, prodává a servisuje celou řadu automobilů včetně elektrifikovaných osobních a užitkových vozidel, dále pak nákladní vozy Ford, užitková vozidla, dodávky a osobní automobily široké škály od malých, středních a rodinných vozů až po luxusní vozy značky Lincoln. Mezi segmenty společnosti patří Ford Blue, Ford Model e, Ford Pro, Ford Next a Ford Credit. Její segment Ford Blue se zabývá vývojem vozidel poháněných plynem a hybridních vozidel. Jeho segment Ford Model e se zabývá vývojem elektronických vozidel (EV) spolu s vestavěným softwarem, který všem zákazníkům definuje neustále digitální zážitky. Segment Ford Pro pomáhá komerčním zákazníkům transformovat a rozšiřovat jejich podnikání pomocí vozidel a služeb přizpůsobených jejich potřebám. Segment Ford Next se zabývá řešením mobility a poskytuje finanční služby prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company, která se zabývá především poskytováním financování a leasingu vozidel. Společnost Ford Motor Company za loňský rok 2023 vytvořila provozní zisk ve výši 6,3 milardy USD a aktiva společnosti se pohybují okolo 200 miliard USD s průměrným ročním obratem zhruba ve výši 120 milard USD. Tento světový automobilový gigant pak v současnosti celosvětově zaměstnává okolo zhruba 160.000 zaměstnanců.

Tato detroitská automobilka Ford Motor Company a kanadské odborové sdružení UNIFOR dosáhly vzájemné předběžné dohody jen několik málo hodin před vyhlášeným termínem stávky pracovníků automobilky.  Stávka Uniforu by zasáhla montážní závod Fordu v Oakville, který vyrábí crossovery Ford Edge a Lincoln Nautilus, a také dva závody na výrobu motorů V8 používané v klíčových produktech, jako jsou pickupy Ford F-Series a Mustang muscle car. Společnost Ford Motor Company  a odborářské sdružení Unifor odmítly okamžitě zveřejnit podrobnosti o dohodě, o které paní Lana Payne, národní prezidentka tohoto svazu, řekla, že „se zabývá všemi body vznesenými členy v rámci přípravy na toto kolo kolektivního vyjednávání“.“Věříme, že tato dohoda upevní základy, na kterých budeme pokračovat ve vyjednávání zisků pro generace kanadských automobilek,” uvedla v úterý večer dne 19.9.2023 paní Payne. Očekává se, že unie v nejbližších dnech zveřejní podrobnosti o dohodě členům a poté bude následovat hlasování. Pokud bude dohoda ratifikována, bude použita jako vzor Uniformu pro vyjednávání s GM a Stellantis, kde je již ve stávce zhruba 12.700 zaměstnanců a to v závodech společnosti GM (General Motors), kde tak byla zastavena výroba středně velkých nákladních vozů a dodávek typu pick-up. Investoři tuto dohodu společnosti Ford vnímají vysoce pozitivně, což se projevuje i na ceně akcií NYSE:F, která zamířily s cenou výše.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací