27.7.2023

Zasedání centrálních bankéřů USA, které se konalo jako dvoudenní pak v závěru dne 26.7.2023 posunulo stávající výši úrokových sazeb stanovovaných Federálním výborem pro volný trh (FOMC – Federal Open Market Committee) centrální banky USA Federal Reserve System (FED) o dalších 25 bazických bodů výše, Současná výše úrokových sazeb v USA tak v novém rozpětí od 5,25 do 5,50 procenta ročně představuje nejvyšší úrokové sazby za posledních více jak 22 let, sdělují ekonomičtí zpravodajové. Na tuto skutečnost pak jako jeden z prvních zareagoval devizový trh a to vyšší volatilitou směnné hodnoty USD.

 

V současnosti se tak americký dolar (USD), označovaný jako světová rezervní mněna a předně jako hlavní světová komoditní měna po předchozím krátkodobém poklesu své směnné hodnoty po většinou obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu v býčím trendu. V průběhu evropského čtvrtečního rána dne 27.7.2023, zhruba v čase 7:15 CET se směnná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na bodovém stavu ve výši 100,90 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,02 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) obchodoval na devizovém trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,11 USD za EUR s dosavadním posílením EUR o + 0,11 % kurzu vůči USD. Tento stav směnné hodnoty USD dle sdělení finančních stratégů devizového trhu je z velké části způsoben obavami investorů zda další zvýšení úrokových sazeb a to přesto, že se očekávala je tím nejlepším krokem ze strany FOMC FED pro samotnou ekonomiku Spojených států.

Dle vyjádření ekonomických zpravodajů v napojení na tyto odborníky, coby stratégy devizového trhu ony obavy investorů a obchodníků finančních trhů nepřekvapila a nezpůsobila obavy ta skutečnost zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů neb tento krok byl očekáván, ale investory až vyděsil fakt, kdy zástupci FOMC FED sdělili, že do konce letošního roku 2023 lze očekávat další dvě zvýšení úrokových sazeb. Tato skutečnost i při minimálním zvyšování v každé tůře o stejných 25 bazických bodů jako nyní, by představovalo minimální výši úrokových sazeb v USA 6 procent v závěru letošního roku 2023, Předchozí signály ze strany FEDu totiž spíše naznačovaly, že toto červencové zvýšení bude pro letošní rok 2023 již s největší pravděpodobností poslední, ale sděšlení ze strany FOMC FED k této věci tak výrazně změnilo investiční sentiment. Nicméně šéf centrální banky USA, coby předseda Federal Reserve Systém (FED) pan Jerome Powell řekl, že centrální banka bude činit rozhodnutí na základě dat na bázi „setkání po schůzce“. Na základě tohoto sdělení pak investoři doufají s tzv. větší nadějí, že ekonomická data hospodářství USA budou vykazovat pozitivní údaje a FOMC FED alespoň ponechá sazby ve stejné výši, uvedli ekonomičtí zpravodajové.

Na  tiskové konference FEDu pak jeho předseda pan  Jerome Powell řekl, že inflace se od poloviny loňského roku poněkud zmírnila, ale dosažení 2% cíle FEDu „má před sebou dlouhou cestu“. Přesto se zdálo, že na příštím zasedání FEDu v září ponechal prostor pro případné udržení sazeb na stabilní úrovni. „Řekl bych, že je určitě možné, že na zářijovém zasedání znovu získáme finanční prostředky, pokud to budou opodstatněné údaje,“ řekl Powell. “A také bych řekl, že je možné, že se rozhodneme zůstat stabilní a budeme pečlivě posuzovat, jak jsem řekl, setkávat se po setkání.”, uvedl pan Powell. Dále pak pan Powell řekl, že FOMC bude posuzovat „úplnost příchozích dat“ a také důsledky pro ekonomickou aktivitu a inflaci. Trhy se po zasedání zpočátku odrazily, ale skončily smíšeně. Dow Jones Industrial Average pokračoval ve své sérii vyšších uzavírání, vzrostl o 82 bodů, ale S&P 500 a Nasdaq Composite se téměř nezměnily a přitom výnosy státních dluhopisů klesly. Podle sdělení ekonomických zpravodajů vlastní prohlášení FOMC FED po tomto zasedání však nabídlo pouze vágní odkaz na to, co bude řídit budoucí kroky FOMC.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací