20.2.2018

Nedávné průzkumy ukázaly, že Český národ v oblasti finanční gramotnosti není nijak nadprůměrný, lépe řečeno, nachází se spíše pod evropským průměrem. Češi zaostávají zejména v tvorbě a dodržování osobního a rodinného rozpočtu nebo třeba nemají na svých účtech dostatek rezervních zdrojů, kdyby se přihodilo něco, co nečekali.

V mnohých případech to však není proto, že by neměli dostatek finančních prostředků, ale je to proto, že lidé neumějí s penězi dobře zacházet, takzvaně s nimi hospodařit. Právě proto jsme se rozhodli, že vám představíme nově vzniklé materiály, které se k tématice finanční a investiční gramotnosti přímou vážou.

Není nic jednoduššího, než si rovnou zkusit, jak jste na tom s vašimi dovednostmi a vědomostmi vy. Pokud zjistíte, že poněkud pokulháváte, nabízíme vám možnost materiály získat a finanční gramotnosti se začít naplno věnovat. Jednak proto, že jsou to vaše peníze, ale také proto, že inflace neustále působí a je třeba s ní bojovat, jinak můžete přijít i o vaše dlouholeté úspory. Pojďte si s námi test vyzkoušet.

1.       Schopnost své závazky splácet řádně a včas se nazývá:

A)      blokace

B)      bonita

C)      likvidita

D)      výnosnost

 

2.       Pojmem cash flow se označuje:

A)      peněžní tok

B)      bankovky

C)      hotové peníze

D)      investice

 

3.       Růst cenové hladiny se nazývá:

A)      deflace

B)      bonita

C)      inflace

D)      likvidita

 

4.       Dezinflací se rozumí:

A)      růst cenové hladiny

B)      pokles cenové hladiny

C)      zpomalující inflace

D)      uměle vytvořená inflace

 

5.       Datum nebo čas, do kterého je dlužník povinen uhradit svůj peněžitý závazek se označuje jako:

A)      splatnost

B)      likvidita

C)      výnos

D)      ztráta

 

Zaujaly vás otázky? Vyzkoušejte si další a uvidíte, že nemáte co ztratit. Kromě finanční gramotnosti jsme pro vás připravili také základy investiční gramotnosti.

Správné odpovědi:

B, A, C, C, A.

A jaké byly vaše odpovědi?

 

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací