30.8.2017

Nová evropská směrnice MiFID II, která má vstoupit v platnost na začátku příštího roku, přidělává vrásky bankám i brokerským firmám. Hrozí totiž, že významně ovlivní jejich aktivity v oblasti vypracovávání investičních analýz.

Brokerské firmy, ale i banky a další společnosti nabízející klientům služby v této oblasti budou nově muset rozlišovat mezi poplatky účtovanými za realizaci obchodních příkazů a za poskytování investičních analýz. To bude proti současnému stavu zásadní změna. Dosud totiž platilo, že analýzy byly na straně sell side(makléři, analytici a investiční bankéři) nabízeny v zásadě zdarma a placeny byly nepřímo z poplatků účtovaných klientům za realizaci obchodních příkazů.

Experti z konzultační firmy McKinsey v této souvislosti očekávají výrazný propad poptávky po investičních analýzách a zásadní změny v této oblasti. Příjmy ze služeb v segmentu investičních analýz podle McKinsey spadnou o 30 % a vyloučit prý nelze ani 50% propad. A to se podle McKinsey neobejde bez propouštění.

Směrnice MiFID II podle McKinsey zredukuje počet subjektů působících v oblasti investičních analýz a donutí mnohé banky a společnosti operující pouze regionálně omezit své analýzy na domácí trhy, kde díky znalostem analytiků a stratégů dokáží nabídnout atraktivní přidanou hodnotu, za kterou budou klienti ochotni platit. Předpokládané dopady zavedení nové směrnice ukazuje následující schéma.

Zdroj: Kurzy.cz

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací