25.10.2023

Dosavadní průběh obchodování na evropském akciovém trhu v průběhu začátku středečního evropského odpoledne dne 25.října letošního roku 2023 dle ukazatelů jednotlivých akciových indexů hlavního evropského trhu signalizoval spíše obchodní trend medvědího trhu. Pokles cen akcií zaznamenal jak akciový trh v Německu, Francii, Švýcarsku tak i v severských státech západní Evropy jako například ve Finsku, Švédsku apod. Prozatím průběh obchodování na akciovém trhu s růstem cen udává londýnská burza ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska.

Podle sdělení ekonomických zpravodajů ovšem na německém akciovém trhu během dnešního obchodního dne 25.10.2023 došlo k abnormálnímu jevu, a to sice v tom, že akcie německého bankovního giganta Deutsche bank vrostly na framkfirtské burze překročily v denním nárůstu lehce hranici 7 % své předchozí ceny. Aktuálně v průběhu evropského střdečního odpoledne dne 25.10.2023, zhruba v čase 13:03 CET se tyto akcie Deutsche Bank (FF-DBK) obchodují na hodnotě ve výši 10,12 EUR za akcii s dosavadním denním růstem o + 6,49 % své ceny. Celkový evropský akciový index STOXX600 ovšem vykazuje denní záporné hodnoty a jeho bodový stav tak klesl o – 0,16 % bodů a v uváděném dni a čase vykazoval svoji bodovou hodnotu ve výši 434,39 bodů. Obchodování na německém akciovém trhu vyjádřeno akciovým indexem DAX doposud rovněž vykazovalo pokles cen akciových titulů a tento index udává bodový stav ve výši 14.878,33, avšak již s mírným denním poklesem a to pouhých 0,01 % bodové hodnoty.

Tento stav obchodování na evropském akciovém trhu tak podle analytiků makléřských společností v napojení na stratégy akciového trhu tak odráží nervozitu investorů, obchodníků a dalších účastníků finančního trhu v souvislosti se zasedáním Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB), která v současnosti zahájila své zasedání v řeckých Athénách. Během zítřejšího odpoledne dne 26.10.2023 pak v rámci tiskové konference po skončení zasedání šéfová ECB paní Christine Lagardeová oznámí výsledky jednání a seznámí odbornou i laickou veřejnost s rozhodnutími, ke kterým zasedání Rady guvernérů ECB dospělo. Podle analytiků a ekonomů toto jednání ECB má rozhodovat o výši úrokových sazeb a o změnách stávajících odkupů dluhopisů, které slouží zejména pro odstranění následků pandemie Covid-19 apod. Dalším faktorem, který ovlivnil průběh obchodování na evropském akciovém trhu je směnná hodnota jednotné evropské měny euro (EUR) vůči ostatním světovým měnám a zejména pak vůči americkému dolaru (USD).

Aktuálně v průběhu evropského středečního odpoledne dne 25.října letošního roku 2023, zhruba v čase 13:23 CET se tento tak zvaně globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru, coby světové rezervní měny obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,057 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,142 % kurzu vůči USD. Tohoto vzájemného směnného kurzu měnového páru EUR/USD bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) posilovala a to o + 0,15 % své předchozí bodové hodnoty. V uvedeném dni a čase byla bodová hodnota tohoto dolarového indexu DXY ve výši 106,43 USD bodů dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. Podle ekonomických zpravodajů v rámci evropského akciové trhu tak bylo skokové zvýšení ceny akcií FF-DBK, kdy největší německá banka vykázala čtvrtletní čistý zisk v objemu 1,031 miliardy EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací