18.8.2022

Jednotná evropská měna euro (EUR) již nějakou dobu nedokázala výrazněji posílit svou směnnou hodnotu a nadále vykazuje dle dat technické analýzy značné známky své zranitelnosti, uvádějí analytici makléřských společností pohybující se na devizovém trhu. Podle IG Client Sentiment Indexu mají sazby současného vzájemného směnného kurzu měnového páru EUR /GBP vzestupnou tendenci, kurzy měnového páru EUR/JPY mají smíšenou odchylku a kurzy globálního měnového páru EUR/USD mají doposud charakter poklesu EUR vůči USD v obchodním trendu medvědího trhu.

Aktuálně se tak tento globální měnový pár evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) obchodoval v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 18.srpna letošního roku 2022, zhruba v čase 8:08 CET na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,016 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,187 % kurzu vůči USD. Postavení eura vůči japonskému jenu (JPY) v uváděném dni a čase vykazuje obchodní trend mírného posílení EUR o + 0,02 % kurzu vůči JPY při stavu vzájemné směnné hodnoty vyjádřené kurzem ve výši 137,47 JPY za EUR. Na evropském kontinentu pak euru udržuje  svůj kurz okolo vyrovnané hodnoty svých denních pohybů kurzu vůči britské libře (GBP), kdy vzájemný směnný kurz byl ve výši 0,845 GBP za EUR. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosažena za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) posilovala a dle dolarového indexu dosáhla bodového stavu ve výši 106,84 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,25 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

V současnosti Evropská centrální banka (ECB – European Central Bank) zatím nadále pečlivě vyvažuje zvyšování úrokových sazeb a předcházení fragmentaci dluhopisových trhů. V současnosti tak například německý 10-ti letý dluhopis ze svých předchozích záporných hodnot vykazuje roční výnos ve výši 1,087 % s dosavadním denním posílením o + 0,006 % svého výnosu. Ovšem ve srovnání s americkým 10-ti letým dluhopisem, který momentálně vykazuje pokles tak německý dluhopis vykazuje pouze téměř třetinový výnos oproti tomu americkému, jehož aktuální výnos je ve výši 2,884 % ročně. Obtížný akt vyvažování Evropské centrální banky spočívající ve zvýšení úrokových sazeb s cílem bojovat proti cenovým tlakům za několik desetiletí a zároveň zabránit fragmentaci trhů se státními dluhopisy (zabránění rozšíření výnosů periferního dluhu ve srovnání s jejich hlavními protějšky) se zatím ukázal jako úspěšný včetně zabránění výraznějšímu poklesu v EUR-crossech.

Nicméně obavy z růstu však stále rostou, protože zásoby energií a zejména zemního plynu v eurozóně zůstávají před zimními měsíci v útlumu. Zdá se stále pravděpodobnější, že ECB bude muset pro udržení jednotné evropské měny euro (EUR), alespoň lehce nad paritní hodnotou vůči americkému dolaru (USD), zvýšit úrokové sazby a to ještě několikrát, než se kyvadlo přehoupne směrem k většímu zaměření na zamezení výrazného hospodářského poklesu. Problémy eura se ECB prozatím podařilo tak zvaně sice udržet na uzdě, ale nadále negativní faktory pro EUR číhají a představují riziko pro samotnou jednotnou evropskou měnu euro. Růst ekonomiky EU ve druhém čtvrtletí meziročně zpomalil na čtyři procenta a růst ekonomiky Evropské unie ve druhém čtvrtletí zůstal na 0,6 procenta, Ve své zpřesněné zprávě to ve středu dne 17.8.2022 oznámil statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil první odhad zveřejněný koncem července letošního roku. Na základě těchto skutečností tak analytici a finanční stratégové nepředpokládají výraznější růst směnné hodnoty EUR a převažují názory o stagnaci kurzu jednotné evropské měny euro.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací