22.11.2023

Finanční trhy „věří, že nás čeká měkké přistání, věří, že geopolitická rizika nebudou eskalovat, a proto jsou rizikové prémie pro dluhopisy i akcie velmi stlačené,“ řekl viceprezident Evropské centrální banky (ECB – European Central Bank) pan Luis de Guindos pro americké ekonomické zpravodajství CNBC ve středu dne 22.11.2023. Jakékoli zpochybnění tohoto „by mohlo vést k významné korekci tržních cen,“ dodal pan Luis de Guindos. Současný investiční sentiment však stále je více optimistický než napovídají aktuální makroekonomická data, a o to pak větší může být cenová korekce investičních nástrojů finančního trhu.

Trhům se možná nedaří plně ocenit rizika plynoucí z geopolitiky a ekonomického výhledu a z tohoto pohledu pak Evropská centrální banka (ECB) toto sleduje jako potenciální hrozbu pro finanční stabilitu, řekl ve středu dne 22.11.2023 pan Luis de Guindos, více prezident ECB.“Takže pro případ, že bychom měli negativní překvapení z hlediska vývoje ekonomiky, z hlediska vývoje inflace, z hlediska jakékoli eskalace geopolitických rizik, myslím, že by to mohlo vést k významné korekci tržních cen.”, uvedl pan viceprezident ECB.  Toto je jeden z hlavních prvků, o kterém se domníváme, že nyní může způsobit volatilitu ve finančním prostředí.”, dodal pan Luis de Guindos.  Evropská centrální banka (ECB – European Central Bank) počítá s nízkým růstem eurozóny o 1 %, ale bez recese v roce 2024 , což dle pana de Guindose  je nyní „základem pro všechny“.  Ekonomika regionu eurozóny se ovšem ve třetím čtvrtletí letošního roku 2023  propadla o 0,1 procenta.

Aktuálně se tak v souvislosti s tímto pohybovala směnná hodnota jednotné evropské měny euro (EUR) vůči americkému dolaru (USD) v průběhu evropského středečního odpoledne dne 22.listopadu letošního roku 2023, zhruba v čase 15:51 CET na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,088 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,303 %kurzu vůči USD. Tento současný pokles směnného kurzu EUR vůči USD je podle analytiků makléřských společností právě způsoben obavami, že onen výhled ECB je spíše vlastním přáním než ekonomickou realitou a eurozóna již na začátku příštího roku 2024 skončí v ekonomickém cyklu recese. Tohoto vzájemného směnného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota USD dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) dosáhla bodového stavu ve výši 104,01 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,43 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn.

Rizika pro finanční stabilitu však zůstávají „zvýšená“, protože pozornost je nyní upřena na dominový efekt přísných finančních a úvěrových podmínek na dlužníky a korekci na realitních trzích, uvádí Zpráva ECB jako „Přehled finanční stability“. „Vždy se dějí negativní překvapení... s ohledem na inflaci byl vývoj velmi pozitivní, z 10,6 % na současnou úroveň, která je pod 3 %, a očekáváme, že tento proces dezinflace bude v průběhu času pokračovat. Nicméně kvůli srovnávací základně budeme mít v příštích měsících určitý nárůst inflace,“ řekl pan de Guindos. Další negativní překvapení by podle něj mohlo přinést opožděný přenos vyšších sazeb do reálné ekonomiky, růst mezd, produktivity a ceny ropy, doplnil pan de Guindos. Podle analytiků makléřských společností a fiančních stratégů finančního trhu tak lze předpkládat v krátkodobém investičním horizontu, že vzájemný směnný kurz eura vůči americkému dolaru se bude pohybovat v rozpětí kurzu od 1,05 – 1,10 USD za EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací