2.8.2022

Finanční analytici a národohospodářští ekonomové se aktuálně byť rozporuplně snaží najít odpověď na tuto zdánlivě triviální otázku neboť Statistická data ekonomiky USA ze dne 28.7.2022 ukázala i ve druhém po sobě jdoucím čtvrtletí propad hrubého domácího produktu (HDP) USA a to o – 0,9 % svého poklesu. Na základě těchto údajů pak dle ekonomických pravidel obecně platí, že ve dvou po sobě jdoucích kvartálních období vykázaný pokles HDP je ukazatel recese. Ovšem představitelé administrativy prezidenta Bidena tvrdí pravý opak.

Ministryně financí Spojených států amerických (USA) paní Janet Yellenová ve čtvrtek dne 28.7.2022 po zveřejnění statistických dat uvedla, že americká ekonomika je ve stavu přechodu, nikoli ve stavu ekonomického cyklu  recese. “Když se podíváte na ekonomiku, tvorba pracovních míst pokračuje, finance domácností zůstávají silné, spotřebitelé utrácejí a podniky rostou,” řekla na tiskové konferenci paní Yellenová. K možnému propadu HDP v USA a to v druhém po sobě jdoucím kvartále se již před zveřejněním dat vyjadřoval ve středu 27.7.2022 šéf centrální banky Spojených států pan Jerome Powell a to po skončení měno politického zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), které zvýšilo úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na rozpětí od 2,25 do 2,50 % p.a., kdy jednoznačně odmítl to, že by ekonomika USA vstupovala do fáze recese. Tento svůj názor pan Powell zdůvodnil velmi obdobně jako paní Yellenová o den později.

Na základě těchto faktů a sdělení představitelů Bidenovi administrativy ovšem investorská nálada ve vztahu k americkému dolaru /USD) v rámci mezinárodního devizového trhu, na rozdíl od US akciového trhu pak výrazně pozitivní nebyla. Následně v průběhu pátečního evropského rána dne 29.7.2022, zhruba v čase 7:59 CET došlo k poklesu směnné hodnoty USD, kdy dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, byl bodový stav ve výši 105,91 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,41 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase tak posílila jednotná evropská měna euro (EUR) o + 0,18 % kurzu vůči americkému dolaru (USD) při stavu, kdy se tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,021 USD za EUR. Aktuálně v průběhu úterního evropského dopoledne dne 2.8.2022, zhruba v čase 9:13 CET byla hodnota indexu DXY na hodnotě ve výši 105,53 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,08 % bodové hodnoty a globální měnový pár EUR se obchodoval v kurzu ve výši 1,024 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o - 0,234 % kurzu vůči USD.

Ministryně financí USA paní Janet Yellenová tak ve čtvrtek dne 28.7.2022 na svém stanovisku uvedla, že americká ekonomika je ve stavu přechodu, nikoli recese, a to navzdory dvěma po sobě jdoucím čtvrtletím záporného růstu hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států amerických. Dále pak paní ministryně Yellenová trvala na tom, že recese je „rozsáhlé oslabení naší ekonomiky“, které zahrnuje značné propouštění, zavírání podniků, napětí ve financích domácností a zpomalení aktivity soukromého sektoru. “To není to, co právě vidíme,” řekla na tiskové konferenci ministerstvu financí USA, která probíhala v odpoledních hodinách východního času USA. “Když se podíváte na ekonomiku, tvorba pracovních míst, který pokračuje, finance domácností zůstávají silné, spotřebitelé utrácejí a podniky rostou.” Tyto její komentáře však přišly ve stejný den, kdy Úřad pro ekonomickou analýzu ministerstva obchodu oznámil, že hrubý domácí produkt, nejširší měřítko ekonomické aktivity, klesl ve druhém čtvrtletí o 0,9 procenta. Nyní se vede v USA mezi ekonomy, obchodníky a zejména politiky ostrá diskuze o to jaký bude další ozdravný plán, co by východisku z blížící se hospodářské krize a dle některých ekonomických zpravodajů velmi značné s globálním rozsahem.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací