31.7.2023

Zveřejněná předběžná data ohledně objemu míry inflace za červenec letošního roku 2023 v eurozóně ukázala zrychlení tempa růstu hrubého domácího produktu (HDP) a pokles míry inflace. Celková inflace v eurozóně byla v červenci podle předběžných údajů zveřejněných v pondělí dne 31.7.2023 ve výši 5,3 %, což je méně než objem inflace v předchozím měsíci, kdy byla zaznamená inflace za červen letošního roku ve výši 5,5 %  Nicméně tato aktuální mira inflace stále však  zůstává výrazně nad 2%, coby cílem Evropské centrální banky pro tento dvaceti členný blok zemí platících eurem.

Růst HDP ve druhém čtvrtletí zrychlil a zvýšil se o 0,3 %, což je více než 0,2 %, které očekávali analytici oslovení agenturou Reuters Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií ovšem zůstala v červenci nezměněna na 5,5 %, což Andrew Kenningham, hlavní evropský ekonom ze společnosti Capital Economics, řekl, že by bylo „zklamáním pro tvůrce politik“. Eurozóna se poslední rok potýkala s vysokou inflací, což vedlo k tomu, že ECB podstoupila celý rok po sobě jdoucích zvyšování sazeb ve snaze snížit ceny. Centrální banka eurozóny ECB (European Central Bank) minulý týden opět zvýšila sazby o čtvrt procentního bodu, čímž se depozitní úroková sazba dostala na 3,75 %. A hlavní na 4,25 % ročně. Zpočátku velká část cenových tlaků v eurozóně pocházela z vysokých cen energií, ale v posledních měsících k tomu nejvíce přispěly ceny potravin. Tento měsíc potraviny, alkohol a tabák opět řídily inflaci a ceny v červenci letošního roku 2023 vzrostly o 10,8 %, což je nárůst, který byl nicméně nižší než v předchozích měsících.

Na tyto skutečnosti zareagoval devizový trh, kde se v rámci forexových operací v průběhu pondělního evropského odpoledne 31.července letošního roku 2023, zhruba  v čase 14:23 CET obchodoval tak zvaný globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby hlavní světové komoditní měny ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,102 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,06 % kurzu vůči USD. Tohoto vzájemného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) dosáhla bodové stavu ve výši 101,73 s dosavadním denním růstem o + 0,11 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn ( EUR - euro, JPY – japonský jen, GBP – britská libra, CAD - kanadský dolar, SEK – švédská koruna a CHF – švýcarský frank). Dolarový index je velmi často dáván do souvilostí s vývojem spotové ceny zlata a mezi dolarem a zlatem existuje negativní korelace – inverzní pravidlo.

Pan Andrew Kenningham z Capital Economics však připsal číslo HDP za druhé čtvrtletí jednorázovému zvýšení ve Francii a Irsku, které podle něj „vyvolává zavádějící dojem o základní síle ekonomiky. To nemění náš názor, že ekonomika směřuje k recesi,“ napsal v poznámce po zveřejnění údajů. „Bez započtení Francie a Irska by růst HDP byl pouze 0,04 % za poslední kvartál letošního roku 2023, tedy nula na jedno desetinné místo! Vzhledem k tomu, že je nepravděpodobné, že by se tyto faktory v nadcházejících čtvrtletích opakovaly a dopad zpřísňování měnové politiky stále sílí, domníváme se, že HDP eurozóny se ve druhé polovině roku sníží.“ Ekonomiky Francie i Irska se ve druhém čtvrtletí ukázaly jako relativně odolné, přičemž první z nich vykázala míru HDP ve výši 0,5 %, zatímco druhá země vzrostla o 3,3 %. Hlavní ekonom ING pro eurozónu Bert Colijn zaznamenal Irsko jako odlehlou hodnotu. „Bez Irska by byl růst poloviční. Když se podíváme na nejvolatilnější složky, tvrdíme, že ekonomika zůstala v podstatě stagnující,“ uvedl Colijn v poznámce.  Dále pak se dařilo také Španělsku, které vzrostlo o 0,4 %., ale Německo se však ve stejném tříměsíčním období ukázalo jako slabší a nezaznamenalo žádný růst.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací