16.6.2023

Zasedání Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB – European Central Bank), které se uskutečnilo ve čtvrtek dne 15.června letošního roku 2023 jako měno politické rozhodlo o zvýšení úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů, nebo-li o + 0,25 % ročně. Na základě tohoto rozhodnutí tak v eurozóně došlo ke zvýšení základní úrokové sazby na 4,00 % p.a. a depozitní sazba se tak dostala na úroveň ve výši 3,50 % ročně, což dle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky finančního trhu představuje nejvyšší hodnoty bankovních sazeb ECB za posledních 22 let.

Evropská centrální banka (ECB) se tak tímto rozhodnutím nepřipojila ke svému americkému protějšku a to centrální bance USA Federal Reserve System, která o den dříve měla zasedání svého Federálního výboru pro volný trh FOMC (Federal Open Market Committee) a úrokové sazby ponechala na stávající výši. Analytici makléřských společností a finanční stratégové tak očekávali, že i ECB po vzoru FOMC FED tak prozatím své úrokové sazby nebude měnit a to zejména za situace, kdy v eurozóně došlo v květnu letošního roku 2023 k poklesu míry inflace na objem ve výši 6,1 procenta a predikce samotné ECB pak uvádějí, že centrální bankéři Evropské centrální banky za rok 2023 očekávají další pokles inflace v eurozóně na objem ve výši 5,4 % a v příštím roce 2024 by se měla míra inflace pohybovat lehce nad 3 procenta s výhledem poklesu v roce 2025 na hodnotu 2,2 procenta.

Na tyto skutečnosti a zejména na fakt, že ECB zvýšila úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň za posledních 22 let a zároveň, že FOMC FED již pro tentokrát své sazby nezvýšil, došlo v rámci forexových operací devizového trhu k posílení směnné hodnoty jednotné evropské měny euro (EUR). Aktuálně se tak v průběhu pátečního evropského rána dne 16.června letošního roku 2023, zhruba v čase 8:30 CET tak zvaný globální měnová pár měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) obchodoval na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,096 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,11 % kurzu vůči USD. Evropská měna euro EUR) rovněž posílila vůči japonskému jenu (JPY) a to ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 154,23 JPY za EUR s dosavadním denním růstem EUR o + 0,46 % kurzu vůči JPY. Ovšem tento posilující trend směnné hodnoty EUR prozatím nepostačil na směnnou hodnotu britské libry (GBP), kdy v uváděném dni a čase se tento měnový pár EUR/GBP obchodoval s poklesem EUR o – 0,105 % kurzu vůči GBP při stavu vzájemného směnného kurzu ve výši 0,855 GBP za EUR.

Spolu se zvýšením směnné hodnoty jednotné evropské měny euro (EUR) tak zaznamenaly dluhopisové trhy zvýšení výnosů evropských dluhopisů a například německý 10-tiletý dluhopis BUND 10 YR dosáhl ročního výnosu ve výši 2,536 % a dvacetiletý dluhopis GER 20-YR pak v průběhu pátečního evropského rána dne 16.6.2023 se obchodoval na hodnotě svého výnosu ve výši 2,699 % p.a. s dosavadním denním růstem o + 0,038 % výnosu. Po skončení zasedání Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) následovala jako tradičně tisková konference s hlavními představiteli této centrální banky ECB. Na tiskové konferenci vystoupila rovněž prezidentka ECB paní Christine Lagardeová a mimo jiné uvedla: „Nepřemýšlíme o pozastavení. „Skončili jsme? Dokončili jsme cestu? Ne, nejsme v cíli,“ řekla a poukázala na přinejmenším další potenciální zvýšení úrokových sazeb v červenci ještě letošního roku 2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací