22.8.2018

Inflací se rozumí neustálý růst peněžní hladiny, který často vede ke znehodnocování měny. Ačkoliv se velikost inflace každoročně trochu mění, vždy lze předpokládat, že inflace znehodnotí úspory každé domácnosti. Česká národní banka inflaci každoročně bedlivě sleduje a dokonce činí zajímavé prognózny ohledně inflace do dalšího období.

Dle nejnovější zprávy České národní banky se inflace bude letos pohybovat nad hladinou 2 % cíle, ke kterému se s největší pradvěpodobností na horizontu měnové politiky vrátí. Zvýšení inflace nad cíl se projevilo pravděpdoobně proto, že se projevily kolísavé ceny pohonných hmot a potravin. Současně se do celého dění promítly regulované ceny elektřiny.

Projevují se také fundamentální inflační tlaky ve spojitosti se mzdovou dynamikou v ekonomice. Celou sitauci provází také nedávné oslabení kurzu koruny, což pramení z působení na světových trzích.

Další období by mělo dle odborníků z ČNB znamenat jisté zmírnění inflačních tlaků, a to v návaznosti na pokračující zvyšování úrokových sazeb. Současně se očekává pomalejší dynamika mezd. Současně lze dle prognózy konstatovat, že během roku 2020 se inflace příliš mnoho neodchýlí od úrovně 2 % inflace. Mělo by totiž dojít ke zmírnění domácích nákladových tlaků a současně by mělo dojít k obnovení kladného příspěvku dovozních cen. A to díky zpomalení posilování kurzu koruny.

Ještě tento rok lze očekávat zmírnění dynamiky cen potravin. Naopak v roce 2019 lze očekávat mírné zvýšení těchto cen a to v souvislosti s cenami agrárních komodit.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací