23.6.2022

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém středečním jednání dne 22.června 2022 zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T Repo sazbu) na 7,00 %, tedy o 125 bazických bodů neboli o 1,25 procenta. Současně bankovní rada ČNB rozhodla o zvýšení diskontní sazby na 6,00 % a lombardní sazby na 8,00 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro ponechání sazeb beze změny. Toto měno politické zasedání ČNB bylo posledním zasedáním v původním složení bankovní rady a to včetně guvernéra Jiřího Rusnoka, kterého od července 2022 nahradí nový guvernér ČNB pan Aleš Michl.

Reakce na toto rozhodnutí bankovní rady ČNB ze strany devizového trhu ve vztahu k směnné hodnotě české koruny (CZK) dle vyjádření analytiků makléřských společností v napojení na finanční stratégy dost dobře nelze vyjádřit neboť česká koruna je v současnosti dotčena devizovými intervencemi ze strany centrálních bankéřů ČNB za účelem zajištění udržitelného kurzu CZK tak, aby nedocházelo k dalšímu rychlejšímu tempu zvyšování míry inflace v České republice. Nicméně bezprostředně po vyhlášení zvýšení úrokových sazeb se kurz CZK jak vůči jednotné evropské měně euro (EUR) tak i vůči americkému dolaru (USD) citelněji propadl a česká koruna (CZK) tak oslabovala blíže k hranici 25 CZK za EUR a ke kurzové hranici 24 CZK za USD. V této věci pak přední čeští finanční analytici téměř shodně uvádějí, že současný stav poklesu CZK jistou dobu ještě potrvá než se projeví faktor zvýšení úrokových sazeb a někteří pak skepticky poznamenávají zda vůbec

Odcházející guvernér ČNB pan Jiří Rusnok na tiskové konferenci po skončení tohoto měno politického zasedání bankovní rady ČNB poznamenal, že je pravděpodobné, že i ve složení nové bankovní rady tyto úrokové sazby mohou i nadále růst neboť makroekonomické faktory přesvědčí nové vedení ČNB k tomuto kroku a to i za současného jejich přesvědčení, že již sazby zvyšovat nechtějí. Aktuálně se tak česká koruna (CZK) na devizovém trhu v rámci forexových operací obchodovala v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 23.června letošního roku 2022, zhruba v čase 7:52 CET vůči jednotné evropské měně euro (EUR) na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši rozpětí od 24,7080 do 24,7721 CZK za EUR s dosavadním denním poklesem CZK o – 0,06 % kurzu. Směnná hodnota CZK vůči USD byla v uváděném dni a čase rovněž v poklesu a to o – 0,01 % kurzu při stavu vzájemné směnné hodnoty ve výši rozpětí od 23,3800 do 23,4340 CZK za USD. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy na mezinárodním devizovém trhu se globální měnový pár EUR/USD obchodoval na hodnotách v rozpětí ve výši od 1,0568 do 1,0572 USD za EUR.

Přijaté rozhodnutí bankovní rady se opírá o jarní makroekonomickou prognózu a o vyhodnocení informací získaných od jejího zpracování. Se základním scénářem jarní prognózy je konzistentní další strmý nárůst tržních úrokových sazeb. Ve světle nových skutečností vyhodnotila bankovní rada na dnešním jednání rizika a nejistoty jarní prognózy jako výrazně proinflační a působící ve směru potřeby dalšího znatelného zpřísnění měnové politiky. Růst globální ekonomiky brzdí válka na Ukrajině a protiepidemická opatření v Číně. Země platící eurem zatím odolávají nepříznivému geopolitickému vývoji, takže výhled hrubého domácího produktu v efektivní eurozóně se pro letošní rok posouvá lehce výše. Naopak výhled pro rok 2023 se mírně zhoršil. Do vyššího výhledu cen průmyslových výrobců se promítá složitá situace v dodávkách materiálů a komponent v kombinaci s cenou ropy, která je oproti jarní prognóze vyšší. Současně se přehodnocuje výše i spotřebitelská inflace. Během následujících měsíců se očekává několikeré zvýšení úrokových sazeb Evropské centrální banky, a proto se výhled zahraničních tržních sazeb posouvá mírně nahoru, uvádí ČNB ve svém prohlášení.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací