8.8.2022

Guvernér ČNB (České národní banky) pan Aleš Michl na tiskové konferenci po zasedání Bankovní rady ČNB dne 4.srpna 2022 představil a okomentoval novou prognózu centrální banky ČR. Podle této nové prognózy ČNB inflace v nejbližších měsících dále vzroste Bankovní rada ČNB (České národní banky) jako řídící orgán centrální banky České republiky na svém čtvrtečním jednání dne 4.srpna letošního roku 2022 ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Tudíž dvoutýdenní repo sazba (2T Repo sazba) tak zůstává ve stejné výši jak rozhodla ještě Bankovní rada ČNB pod vedením guvernéra Jiřího Rusnoka na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 procentech ročně. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů Bankovní rady ČNB, dva členové hlasovali pro zvýšení sazeb o jeden procentní bod.

Zároveň na tomto zasedání Bankovní rady ČNB došlo k odsouhlasení toho, že i nadále Česká národní banka bude  bránit nadměrným výkyvům kurzu české koruny na devizových trzích. Aktuálně se tak česká koruna (CZK) vůči jednotné evropské měně euro (EUR) obchodovala v průběhu pondělního evropského dopoledne dne 8.srpna letošního roku 2022, zhruba v čase 9:06 na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši rozpětí od 24,4772 do 24,5149 CZK za EUR s dosavadním denním posílením CZK o + 0,16 % kurzu vůči EUR. Směnná hodnota české koruny (CZK) posilovala i vůči americkému dolaru (USD), kdy v uváděném dni a čase se měnový pár USD/CZK obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši rozpětí od 24,0420 do 24,0720 CZK za USD s dosavadním denním posílením CZK o + 0,17 % kurzu vůči USD. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy forexový trh dosáhl u globálního měnového páru EUR/USD vzájemného směnného kurzu s rozpětím od 1,0184 do 1,0185 USD za EUR a jednotná evropská měna euro (EUR) posílila  o + 0,02 % svého dosavadního denního kurzu vůči americkému dolaru (USD).

Podle vyjádření České národní banky (ČNB) ve svém prohlášení po skončení posledního zasedání Bankovní rady ČNB, zveřejněném na tiskové konferenci dne 4.8.2022 se úrokové sazby ČNB nachází na úrovni, která tlumí domácí poptávkové tlaky. Brzdí růst bankovních úvěrů pro domácnosti i firmy, brzdí tedy růst množství peněz v ekonomice.  Bankovní rada se shodla na tom, že podmínkou dlouhodobé cenové stability jsou rovněž umírněné požadavky ve mzdových vyjednáváních a zodpovědná rozpočtová politika. Bankovní rada vyčká na další data, která vyhodnotí. Na příštím zasedání rozhodne, zda sazby zůstanou stabilní, nebo se zvýší. Přijaté rozhodnutí bankovní rady se opírá o novou makroekonomickou prognózu. V základním scénáři prognózy je horizont měnové politiky posunut do období 18–24 měsíců v budoucnosti, a to z důvodu mimořádných nákladových tlaků v podmínkách výjimečně vysoké míry nejistoty a rovněž na tomto zasedání členové Bankovní rady vzájemně mezi sebou diskutovali i o dalších scénářích, uvádí toto prohlášení ČNB, avšak již bez bližší konkretizace.

Podle této nové prognózy ČNB inflace v nejbližších měsících dále vzroste. Nárůst bude způsoben zejména cenami plynu a elektřiny a dále pak prognóza předpokládá, že inflace na podzim dosáhne hodnot kolem 20 % jako porovnání měsíce předchozího roku a v celoročním průměru bude činit 16,5 % (v jarní prognóze ČNB predikovala růst v objemu celoroční inflace ve výši 13,1 %). Avšak podle této nové prognózy by měla inflace klesnout do roka a půl k úrovním kolem 2 procent. V loňském roce 2021 vzrostl HDP o 3,5 %. A letos v roce 2022 podle prognózy ČNB se odhaduje zvolnění ekonomiky ČR a její růst ve výši 2,3 % (jarní prognóza letošního růstu HDP byla 0,8 %). V příštím roce 2023 pak přijde další zpomalení růstu HDP v ČR a to na 1,1 % (jarní prognóza byla 3,6 %), uvádí ČNB ve svém prohlášení a dodává : „Čekáme, že přibrzdí domácí poptávka. Spotřeba domácností bude zasažena poklesem reálných příjmů, růst mezd nepokryje růst životních nákladů. Firmy čelí růstu nákladů na energie a další suroviny a materiály, i proto budou omezovat investice. Prognóza ČNB rovněž očekává mírné oslabení kurzu české koruny a to již v nejbližších čtvrtletích.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací