4.12.2023

Současný průběh obchodování s českou korunou (CZK) na devizovém trhu v průběhu začátku pondělního evropského odpoledne signalizuje pokles směnné koruny (CZK) jak vůči jednotné evropské měně euro (EUR) tak i vůči americkému dolaru, coby ústřední měně globálního komoditního trhu. Česká koruna (CZK) zaznamenala citilnější pokles své směnné hodnoty po té, co byly zveřejněny výsledky hospodaření české ekonomiky za 3.čtvrtletí tohoto roku 2023. Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vykázal za třetí kvartál roku 2023 pokles o půl procenta a tím dosavadní celoroční pokles představuje propad ve výší – 0,7 procenta.

 

 

Na tuto skutečnost spolu s ohledem na další makro ekonomické faktory pak česká koruna (CZK) zareagovala v rámci mezinárodního devizového trhu svým poklesem směnné hodnoty vůči ostatním měnám. Například během evropského odpoledne dne 4.12.2023, zhruba v čase 13:39 CET se měnový pár EUR/CZK obchodoval ve vzájemném směnném kurzu ve výši rozpětí od 24,3443 do 24,3858 CZK za EUR s dosavadním denním poklesem CZK o – 0,32 % kurzu vůči USD. Vztah CZK vůči USD rovněž zůstal v obchodním trendu medvědího trhu a měnový pár USD/CZK v uváděném dni a čase se obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši rozpětí od 22,4070 do 22,4400 CZK za USD s dosavadním denním poklesem CZK o – 0,48 % kurzu vůči USD. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy se tak zvaný globální měnový pár eura a amerického dolaru obchodoval v kurzu 1,086 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o -0,165 % kurzu vůči USD.

Ekonomičtí zpravodajové k zveřejněným výsledkům ze dne 1.12.2023 ohledně HDP ČR a současnému vývoji finančního trhu trhu a zejména pak k směnné hodnotě CZK sdělují následující : znepokojivý je pohled do struktury HDP, kdy mezi čtvrtletně padají prakticky všechny složky poptávky, kromě spotřeby vlády. Zatímco u zahraniční poptávky jsme takový vývoj předpokládali, tak pokles spotřeby domácností (-0,3 % mezi kvartálně) a zejména investic (taktéž -0,3 %) je pro nás i centrální banku nepříjemným překvapením. Náš hlavní příběh, ve kterém sázíme na oživení poptávky českých domácností v roce 2024, sice neměníme, ale rozjezd domácích útrat bude i podle dnešních čísel velmi pozvolný. Proto jsme se rozhodli snížit naše odhady pro dynamiku české ekonomiky na začátku roku 2024. Ve výsledku tak po dnešních číslech snižujeme náš odhad pro HDP v roce 2023 na -0,5 % (z -0,4 %) a na rok 2024 na 1,4 % (z 1,8 %). Pro rok 2024 stále lehce převažují rizika směrem ke slabšímu výkonu hospodářství, uvedli ekonomičtí zpravodajové z Patria.cz.

Podle těchto odborníků pak výsledek HDP je bezesporu pro centrální banku Českou národní banku (ČNB) resp. pro členy Bankovní rady ČNB holubičím signálem a zvyšuje pravděpodobnost lehkého prosincového poklesu úrokových sazeb o odhadovaných 25 bazických bodů, neboli o 0,25 procenta ročně. Z pohledu ČNB nejde podle nás tolik o celkový výsledek HDP, jako o jeho strukturu. Skutečnost, že slábnou všechny složky HDP včetně domácí poptávky, bezesporu snižuje střednědobá inflační rizika. Navíc detaily HDP ukazují, že v ekonomice zvolňuje celkový růst nominálních zisků a mezd. To ukazuje, podobně jako naše odhady založené na anonymizovaných bankovních datech, na pokles dynamiky průměrné mzdy ve třetím kvartále letošního roku 2023. Pokud také průměrná mzda zvolní výrazněji, než předpokládala aktuální listopadová prognóza ČNB ze dne 2.11..2023 pak může toto být pro centrální bankéře další lehce holubičí signál, uvádějí ekonomičtí zpravodajové. Tento výhled predikuje v závěru letošního roku 2023 měnověpolitickou inflace v ČR na meziroční hodnotě ve výši 6,9procenta a směnný kurz CZK vůči EUR stále pod 25 CZK za EUR.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací