21.2.2019

Češi mají čím dál tím více peněz, a to dle odborníků znamená jediné. Možnost více spořit nebo naopak možnost více utrácet. Podle posledních údajů se však ukazuje, že lidé už něco naspořeno mají, a proto se nyní rozhodli více utrácet. Nedávno provedené výzkumy však ukazují, že lidé ve většině případů utrácejí bohužel zcela bez rozmyslu.

Výzkumy však ukázaly, že nejenom, že lidé utrácejí zcela bez rozmyslu, ale také se často uchylují k takzvaným tajným nákupům. To znamená, že nakupují ze společných peněz, které k nákupu nemusely být určeny. Peníze berou například z osobních či společných rezerv a tato oblast je prioritou zejména žen. Ty si tímto způsobem dle posledních výzkumů kupují oblečení či kosmetiku.

Takové chování je však ve většině případů podpořeno prodejními akcemi a slevami v různých obchodech, ať už internetových nebo kamenných. Výzkumy současně zjistily, že se jedná zejména o trend mladých lidí, kteří nedokážou těmto menším nákupům odolat ve prospěch spoření, a tedy spotřeby v budoucnosti.

Dle výzkumu je zřejmé také to, že dnešní generace již nemá společné účty a každý má svůj osobní účet. Naproti tomu má generace starší obvykle účty společné. Tento typ účtů mají i rodiny s jedním a více dětmi. Není to však pravidlem. O to je jednodušší utrácet peníze bez předchozí se dohody s partnerem či manželem. Někteří spotřebitelé, zejména žena, nakupují často pro dobrý pocit. Tento typ nákupčích jsou dle výzkumu paradoxně ženy v nejnižší příjmové třídě.

Lidé s vyšším vzděláním a zejména pak muži často před nákupem porovnávají produkty na internetu a díky tomu je možné se vyhnout zcela přemrštěným nabídkám obchodníků. Současně se ukázalo, že internetové nabídky porovnává více než 96 % Čechů.

Přesto by však měli lidé více šetřit, protože ekonomika na vrcholu stále nebude a úspory se lidem budou v budoucnosti určitě hodit. Současně je nutné nejenom šetřit, ale tyto naspořené peníze také vhodně investovat.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací