10.8.2023

 

V současnosti ceny rýže vzrostly na nejvyšší hodnotu za téměř 12 let, uvádí potravinová agentura OSN, neb dle indexu všech cen rýže, který zveřejnila Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) tak bodový stav v červenci vzrostl o 2,8 % na 129,7 bodů, což je nejvyšší hodnota od září roku 2011. Toto číslo jako indexový údaj ceny rýže je o 19,7 % vyšší než před rokem, což je nejvyšší nominální hodnota právě od září roku 2011, ukázaly údaje FAO. Nejprudší růst cen přišel z Thajska, kdy ceny rýže vzrostly na nejvyšší hodnotu za téměř 12 let v důsledku indického zákazu vývozu rýže a nepříznivých povětrnostních podmínek, které by mohly ovlivnit produkci, uvedla potravinářská agentura OSN.

 

 

„Obavy z potenciálních dopadů El Nino na produkci u některých dodavatelů způsobily další cenový růst a podporu vyšším cenám, stejně jako přerušení způsobená deštěm a proměnlivost kvality v probíhající sklizni ve Vietnamu během letošního léta a v průběhu nadcházejícího podzimu roku 2023,“ uvádí zpráva potravinové agentury OSN Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). El Nino je klimatický jev vyznačující se extrémními teplotami a povětrnostními podmínkami, které mohou přerušit životy a živobytí. Indie, coby přední světový vývozce rýže, zakázala 20. Července letošního roku 2023 vývoz bílé rýže jiné než basmati , protože vláda se snaží udržet strop na prudce rostoucí ceny potravin doma a zajistit dostatek zásob na domácím trhu tak zvaně „za rozumné ceny“. Indie jako exportní země rýže totiž představuje více než 40 % celosvětového obchodu s rýží. I když to ovlivní část celkových indických zásilek rýže, uvedla FAO ve své zprávě a poznamenala, že indické omezení vývozu „vyvolává značné obavy o zabezpečení potravin pro velkou část světové populace“.

Ceny rýže se pohybují na desetiletých maximech, přičemž futures na rýži se naposledy obchodovaly dne 9.srpna roku 2023 na komoditním trhu v Chicagu (Chicago Board of Trade) na hodnotě ve výši 16,05 USD za stováhu (cwt) s dosavadním denním poklesem o – 0,12 % ceny. Nicméně podle analytiků a finančních stratégů komoditního trhu tyto ceny rýže  by se mohly vyšplhat ještě cenově výše. “S největší pravděpodobností uvidíme vyšší index cen rýže FAO v srpnu 2023 oproti červenci 2023,” řekl CNBC Oscar Tjakra, hlavní analytik globální potravinářské a zemědělské banky Rabobank. Tento odborník pak dále dodal, že indický zákaz vývozu bílé rýže jiné než basmati přišel v době sezónně nízkých zásob u hlavních světových dodavatelů rýže, zejména u asijských. Ceny by mohly dále vzrůst, pokud ostatní země budou následovat Indii při zavádění vývozních omezení. “Ceny mohou jít ještě mnohem výše, pokud se dovážející země pokusí vytvořit zásoby rýže pro domácí potravinovou bezpečnost a vyvážející země zavedou vývozní omezení,” řekl Samarendu Mohanty, asijský regionální ředitel International Potato Center.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací