4.9.2023

Obchodování s ropou v posledních dnech zaznamenalo změnu obchodního trendu, kdy převažoval trend býčího trhu, který tak vynesl cenu ropy nad hranici 85 USD za barel. Tohoto stavu dle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky komoditního trhu bylo dosaženo za situace, kdy ekonomické údaje z Číny a USA spolu s očekávaným omezením dodávek ropy na světové trhy jako výsledek dohody producentů ropy kartelu OPEC a jejich spojenců z OPEC+, podpořily pozitivní investorský sentiment. Na základě těchto skutečností pak cena ropy jak WTI tak Brent zaznamenala růst svých cen.

 

Aktuálně v průběhu začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2023 jako 36. v pořadí se během evropského pondělního začínajícího odpoledne dne 4.září 2023, zhruba v čase 13:33 CET lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 85,61 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,07 % své ceny. Tato současná cena dle dat technické analýzy tak představuje celkový roční nárůst o + 7,68 % ceny za posledních 52 týdnů. Cena ropy WTI se v letošním roce 2023 zvýšila o něco výše než je tento uvedený roční průměr a to od začátku letošního roku 2023 o + 8,99 % své ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala rovněž v obchodním trendu býčího trhu s denním posílením o + 0,03 % své ceny na hodnotě ve výši 88,58 USD za barel.

Současná cena severomořské ropy Brent tak dle dat technické analýzy představuje roční nárůst ceny o objemu ve výši 6,38 % ceny za posledních 52 týdnů. Severomořská ropa Brent v letošním roce 2023 zvýšila dynamiku a tempo svého růstu a jen od začátku letošního roku posílila o + 7,89 %  své ceny. Těchto současných cen ropy vzešlých z obchodů uzavřených na komoditním trhu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD), coby hlavní komoditní světové měny vrůstá a představuje tak mnoho letitá maxima silného amerického dolaru (USD). Podle dolarového indexu DXY (US Dollar Curency Index), který měří hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn byl v průběhu evropského pondělí dne 4.9.2023, zhruba v čase 13|:58 CET na bodovém stavu ve výši 104,09 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,14 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Právě situace ohledně ekonomických dat a snížení objemu těžby surové ropy producenty OPEC a OPEC+ způsobily, že i přes posilující USD cena ropy rovněž posilovala a tím pádem trh tak obchází inverzní pravidlo, uvádějí analytici makléřských společností.

Ekonomická data vypovídající o stavu ekonomiky Číny pak ukázala, že komunistické vedení země snížilo sazby z vkladů u některých největších bank v zemi a spolu s tím uvolnilo pravidla půjček pro kupce nemovitostí. Investoři však nadále očekávají zásadnější kroky k podpoře ohroženého sektoru nemovitostí, který je jednou z hlavních brzd čínské ekonomiky od jejího vypuknutí virové pandemie. Nicméně analytické studie predikují rozvoj čínské ekonomiky jako tak zvané znovuotevření trhů, kdy investoři a obchodníci očekávají zvýšenou poptávku po ropě, neboť Čina je doposud největší světový importér ropy. Dalším podpůrným signálem pro růst cen ropy na komoditním trhu byla zveřejněná data z trhu práce v USA, kde  byly údaje o zaměstnanosti reportovány  v pátek 1,9.2023 jako vyšší, než se očekávalo, přičemž počet zaměstnanců mimo zemědělství minulý měsíc vzrostl o 187 000 pracovních míst. Širší ochlazení amerického trhu práce, jak je vidět ve zpomalení růstu pracovních míst, snížilo šance na další zvýšení sazeb ze strany Federálního rezervního systému v bezprostřední budoucnosti, uvedli analytici finančních trhů.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací