11.6.2018

Česká národní banka zpřísňuje pravidla pro hypotéky, a to bude mít dle odborníků za následek zvýšení ceny nájmů. Experti odhadují, že se bude jednat zejména o větší města, kde dojde k nárůstu nájmů. Důvodem je skutečnost, že s příchodem nových pravidel ohledně hypoték se sníží počet lidí, kteří dosáhnou na vlastní bydlení. Naopak se však očekává navýšení počtu lidí, kteří nemovitosti a zejména byty zakoupí z důvodu zisku z poskytovaného nájmu.

Ať už je opatření České národní banky nutné nebo ne, v každém případě hraje významnou roli dle realitních makléřů také fakt, že nabídka bytů rozhodně není dostačující. V konkrétním pojetí dojde k rozšíření pravidel na požadavcích o výši příjmu od října letošního roku. Dle nových pravidel by mělo platit, že žadatel by měl nově na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 % svého měsíčního příjmu.

Tím se bezesporu omezí počet žadatelů o vlastní bydlení a novinka se tak dotkne zejména lidí ze střední třídy. Naopak však skupina potencionálních žadatelů, kteří hrají zejména na spekulaci, omezena v podstatě nebude. Stále rostoucí ceny nemovitostí dle České národní banky nejsou žádnou bublinou na trhu, ale nová pravidla pro získání hypotéky mohou určitou bublinu způsobit.

Opatření, které se dotkne zejména obyvatelů velkých měst, posílí převážně postavení investorů. Současně dojde k situaci, kdy se ceny pronájmu začnou v rámci zvýšené poptávky značně zvedat, což způsobí, že ceny za nájem mohou být dokonce i vyšší než ceny samotné hypotéky.

 

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací