23.6.2023

Centrální bankéři Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Bank of England (BoE) na svém zasedání ve čtvrtek 22.června letošního roku 2023 překvapivě rozhodli o zvýšení základní úrokové sazby a to o dalších 50 bazických bodů, neboli o půl procentního bodu roční úrokové sazby. V současnosti tak britská ekonomika pracuje s úrokovou sazbou ve výši rovných pěti procent a toto navýšení pak centrální bankéři zdůvodnili jako pokračující opatření v boji proti vysoké inflaci, která ve Spojeném království za měsíc květen roku 2023 vykázala meziroční objem ve výši 8,7 procenta.

 

Na základě těchto informací, ale nejen jich, i přes rozhodnutí centrální banky BoE o zvýšení sazeb, tak domácí měna Spojeného království britská libra (GBP) během pátečního evropského rána dne 23.června letošního roku 2023 v rámci forexových obchodů devizového trhu vykazovala obchodní trend poklesu své směnné hodnoty. Aktuálně tedy dne 23.6.2023, zhruba v čase 6:48 CET se britská libra (GBP) obchodovala vůči americkému dolaru (USD) ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,271 USD za GBP s dosavadním denním poklesem GBP o – 0,306 % kurzu vůči USD. Momentálně tak v uvedeném dni a čase ztrácí britská libra svůj směnný kurz i vůči jednotné evropské měny euro (EUR), který se obchodoval na hodnotě ve výši 0,86 GBP za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,09 % kurzu vůči GBP.

Rozhodující orgán centrální banky Velké Británie BoE a to Výbor pro měnovou politiku (MPC) centrální banky Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Bank of England (BoE) hlasoval poměrem 7:2 pro zvýšení o půl procentního bodu, čímž se základní sazba banky posunul na výši 5 % p.a.. Tento krok se ovšem  vymykal očekáváním trhu, který asi ze  60%  sice očekával zvýšení, avšak jen o 25 bazických bodů. Nejznepokojivější pro centrální banku BoE je, že jádrová inflace – která nezahrnuje kolísavé ceny energií, potravin, alkoholu a tabáku byla v květnu letošního roku 2023 meziročně ve výši 7,1 %, což je nárůst z dubnových 6,8 % a nejvyšší od března roku 1992. “V nedávných datech se objevily významné pozitivní zprávy, které naznačují větší vytrvalost v inflačním procesu na pozadí napjatého trhu práce a pokračující odolnosti poptávky,” uvedl MPC ve svém čtvrtečním shrnutí dne 22.6.2023 po zasedání MPC BoE.

Přestože trh částečně ovlivnil větší nárůst, několik analytiků naznačilo, že velikost většinového hlasování ve prospěch implikovala mezi členy MPC pocit naléhavosti. Joseph Little, globální hlavní stratég společnosti HSBC Asset Management, uvedl, že „jestřábí supervýstup“ přichází v kritickém okamžiku pro ekonomiku a signalizuje touhu politiků „předběhnout křivku“. „Velká Británie se nachází v nejhorší pozici z velkých západních ekonomik. Krize životních nákladů způsobená rostoucími cenami energií a potravin byla umocněna strukturálním nedostatkem pracovních sil a nyní metastázuje do prudkého růstu mezd,“ řekl Little. Dále pak pan Huw Davies, investiční manažer společnosti Jupiter Asset Management, řekl, že čtvrteční krok od MPC byl „tichým přiznáním, že zaostávají za křivkou své turistické politiky“ a zvýšení sazeb představuje „pokus znovu získat iniciativu a jejich důvěryhodnost. “

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací